Az Au Bon Coin bisztró egy igazi franciás hely, ahol kevés a turista, inkább a helyiek esznek-isznak itt, ettől pedig nagyon klassz hangulata van az egésznek. A libamáj kifejezetten jó, de igazából nem a kulináris élmény, hanem a hangulat miatt ajánlom ezt a helyet.
Ebben a bisztróban kétszer is voltam, a hozzám két részletben ellátogató családom mindkét felével vacsoráztunk itt, így két menüről is be tudok számolni. Az első alkalommal az AirBnB-s szállásadóm, Julien tanácsára mentünk ide vacsorázni. Kifejezetten egy közeli helyet kerestünk, ebben kértünk tanácsot Julient-től. A bisztró a montmarte-i szállásomtól gyalog 10 percre volt, úgyhogy ez stimmelt is.
Első alkalommal nem foglaltunk asztalt és eléggé tele volt a hely, amikor megérkeztünk, de egy maximum 10 perces, pult mellett álldogálós, borozgatós várakozás után le is tudtunk ülni. Első alkalommal a hátsó részen egy francia társaság szülinapot ünnepelt épp. Hangos éneklés, koccintások, vidámság, ez tök jó hangulatot adott az egész helynek.
Velünk egy fiatal, kedves, pörgős srác foglalkozott, jófej volt és a pohár borunkat is csak egyszer felejtette el:) Külön imádtam, hogy a falon lévő krétatáblát, amire a menüt írták, szépen leakasztotta és lerakta a mellettem lévő székre. Ez kísértetiesen hasonlított a törzshelyünk, a Pasarét Bisztróban megszokott táblás őrülethez, csak ott még nagyobb a tábla és kedvenc pincéreim szépen maguk mellé szokták állítani.
Első alkalommal a libamájat, a Boudin Noirt, a Créme Brulée-t és a csoki fondant-ot kóstoltuk és mellé egy-egy pohár Pino-t kértünk. A bor kifejezetten jó és külön klassz, hogy egészen sokféle bort lehet pohárszámra kérni, szóval lehet kóstolgatni.
A libamáj és a hozzá felszolgált füge chutney kifejezetten finom, de a többi étteremhez viszonyítva egy kicsit drága. A Boudin Noir ízre, állagra jó, viszont a mellé szervírozott krumpli kifejezetten ízetlen. A desszertnél egy kicsit ráerősitettek, a Créme brulée és a csoki fondante is nagyon bejött, bár a fondante körül, alatt lévő vanília szósz erős jóindulattal sem nevezhető háziasnak, de maga a csoki krémes, lágy, pont jó.
Az első látogatás után egy héttel mentem el újra a bisztróba. Másodszorra sokkal nyugisabb és így kevésbé hangulatos volt a hely. Nem voltak ünneplő franciák. Pech. Ismét rendeltünk libamájat és csoki fondante-ot és hogy legyen valami új is kipróbáltam a bárányt és kértünk egy salátát is.
A bárányom szerencsére nem volt túlsütve, még szép rózsaszín és finom puha volt, de finnyásabbaknak már egy kicsit sok filéznivaló lett volna rajta. Szerencsére én már fejlődöm. A hozzá felszolgált párolt ceruzabab és a ropogós házisültkrumpli nekem nagyon bejött. A salátáról itt és úgy egyáltalán Párizsban egészen mást gondolnak, mint otthon. Simán jól lehet lakni egy ilyen óriási tojásos, sajtos, sonkás verzióval. Ugyan itt nem salade composée-nak hívják, de mégis valami hasonló formációról van szó. Egy mindent bele sali.
A libamáj ismét nagyon finom volt, de másodszorra már nem toast, hanem pirított baguette járt hozzá, ami abszolút jópont. A salátához szintén kaptunk egy nagy kosár friss és szép lyukacsos baguette-et. Újabb piros pont. A csoki fondante percre pontosan olyan volt, mint első alkalommal.
Az Au Bon Coin-t akkor érdemes kipróbálnod, ha a közelben laksz, vagy a környéken jársz (mondjuk megnézed a Sacé Coeur-t), de inkább a hangulat, mintsem a páratlan kulináris élvezetek miatt ajánlom! Barátokkal iszogatni, borozni és közben megéhezni és pár falatot enni nagyon hangulatos itt. Kevés a turista, franciák közt lehet vacsizni, kicsit elvegyülni, kicsit franciának érezni magad. A franciás klasszik hangulathoz híven az Au Bon Coin-ről nem sok mindent fogsz Facebook-on, vagy Instagram-on találni, és természetesen honlapja sincs a helynek, de a bisztró neve alá linkeltem a TripAdvisor értékeléseit. Ha nekem nem hiszel, nézd meg ott is!:)
49 Rue des Cloys, 75018 Paris
Legközelebbi metró megálló: Jules Joffrin (12-es vonal)