Minden, ami Párizs

Café Flore

Café Flore

A legjobb párizsi confiserie-k!

Inspiráció a Les Cadeaux de Flore-hoz

2018. szeptember 26. - Café Flore

Közel egy éve folyik a tervezés és 3 hónapja az intenzív felújítási munkálatok a Les Cadeaux de Flore-ban. Ebben az időszakban a koncepcióm is folyamatosan formálódott, fejlődött mind a bolt kínálatát, profilját, mind a dekorációt illetően. Ismerjétek most meg a hamarosan nyíló Flore boutique-ot és a francia confiserie cukrászdákat! 

img_20180609_150442_554_1.jpg

A párizsi tanulmányút szerzeményei

Édességbolt

 Az üzlet profilja picit nehezen határozható meg egyetlen szóval, hiszen egyszerre ajándék és édességbolt is. Olyan édességeket, desszerteket fogunk készíteni és árulni, amelyeket a franciák a confiserie szóval neveznek meg. Ezeknek az édességeknek jellemzően a cukor az alapjuk, tartósabbak, mint egy cukrász sütemény és általában sok, kisebb adag állítható elő belőlük. Ebbe a kategóriába tartoznak a bonbonok, a karamell, a cukorkák, a nugát és a különböző drazsék is. Ezeknek a finomságoknak és a confiserie üzleteknek egész Franciaországban nagy hagyományuk van.

img_20180530_133559.jpg

A legrégebbi francia cukrászda, a Stohrer gyönyörű enteriőrje

 Létezik külön, kifejezetten confiserie termékekkel foglalkozó üzlet is (pl. Confiserie Florian), de sokszor lehet a confiserie et pâtisserie megnevezéssel is találkozni a cukrászdáknál, ilyenkor krémes cukrász süteményeket, akár péksüteményeket és a fent említett édesipari termékeket is találhatunk az üzletben. Cukrászdánként eltérő, hogy melyik típusú termékekre helyezik a hangsúlyt, inkább a krémes cukrászsüteményekből, vagy az apró confiserie finomságokból találunk nagyobb választékot. Nálunk kifejezetten confiserie üzlet jelenleg nincs, ezeket a termékeket kisebb, nagyobb választékban a cukrászdák kínálják a cukrászsütemények mellett, vagy nagyipari verziókban vásárolhatunk szupermarketekben ilyen termékeket. Csokoládé fronton már szélesebb a kínálat nálunk is, bonbont, csoki drazsét már több csokoládé szakboltban találhatunk kézműves, minőségi kivitelezésben is. 

img_20180923_183915.jpg

A Florian confiserie-ből szerzett finomságok

 Én világéletemben nagyon édesszájú és francia mániás voltam, de az utóbbi években a confiserie lett a szenvedélyem! Évente 2-3 alkalommal járok francia területen, ilyenkor mindig rengeteget kóstolok helyben és haza is hozok sok finomságot. Idén a szülinapomat Párizsban töltöttem. Erről már olvashattatok itt. A 4 napos út alatt a 13 legjobb cukrászdát teszteltem és bevásároltam egy kézibőröndnyi confiserie finomságot. Volt szerencsém megkóstolni a legrégebbi (1730) francia cukrászda, a Stohrer isteni cukros manduláját, Sébastien Gaudard habcsókjait, Jean-Paul Hévin karamelljét, Pierre Hermé sablé kekszeit és pâte de fruits-jét (újra), a Boissier cukorkáit, a La Pâtisserie des Rêves rózsás sablé kekszeit és pillecukorkáit és az Angelina Paris gesztenyekrémjét. Ez a párizsi confiserie túra adta a végső inspirációt a bolthoz és a termékekhez. Idén nyáron még azért gyorsan leteszteltem a Nizzai kínálatot is. Patisseries LAC, Jean Luc Pele Patisserie és Confiserie Florian került fel a confiserie listámra. 

img_20180601_222644_076.jpg

A kézi bőröndöm tartalma Párizsból hazafelé

Ajándékbolt

 Franciaországban a Confiserie üzletek nagy hangsúlyt fektetnek a csomagolásra. Különleges fém, vagy papír dobozkákba rejtik az apró desszerteket, hiszen így elfogyasztani is kellemesebb, vagy akár ajándéknak is tökéletes választás. Mivel nálunk a confiserie típusú édességboltok, cukrászdák még nem túl elterjedtek, ezért az új Flore-t édesség és ajándékboltnak kereszteltem el. A névválasztás most sokkal gyorsabban történt, mint a kávézó esetében. Itt is olyan nevet szerettem volna, amiben benne van a nevem és utal az üzlet profiljára, mindezt pedig franciás formában, vagy akár francia nyelven. A Les Cadeaux de Flore nyersfordításban azt jelenti, hogy "Flore ajándékai", vagy "Ajándékok Flore-tól".

img_20180530_133457.jpg

A legrégebbi francia cukrászda, a Stohrer confiserie kínálata 

 Olyan édességeket vásárolhattok majd a boltban személyesen és online webshopon keresztül, amelyek mindegyike különleges egyedi csomagolást kap és így kész, átadható ajándékként okoz majd örömet szeretteiteknek. A koncepció kidolgozása közben sokat gondolkodtam az ajándékozási szokásokon és arra jutottam, hogy a szép csomagolás legalább olyan fontos, mint a termék, hiszen az ajándékozó és az ajándékozott is ezt látja meg először és a jó minőségű (póriasan szólva finom) édesség olyan univerzális ajándék, amely örömet tud okozni férfinak, nőnek, az idősebb és a fiatalabb korosztálynak is, bármilyen alkalomra megfelelő és adhatjuk olyasvalakinek is akihez szoros kapcsolat fűz minket, de olyan ajándékozottnál sem tévedhetünk vele, akit kevésbé ismerünk. 

img_20180624_190050.jpg

Sébastian Gaudard confiserie kínálata

 A dobozokat és a csomagolás designt Barbival együtt fogjuk tervezni. Több kollekciónk lesz szezonnak és az alkalomnak megfelelően készülünk karácsonyi, húsvéti és anyák napi kollekcióval is, de lesz olyan állandó kollekciónk, amely minden alkalomra (pl. születésnap, névnap) kedves ajándék lehet, ezért egész évben elérhető lesz. Külön gondolni fogunk az esküvői köszönő ajándékot kereső párokra és a partnereknek, munkatársaknak megfelelő ajándék után kutató cégekre. A doboz terveknél maradunk a franciás, romantikus, múltba révedő, klasszikus vonalnál. Sok-sok kézi rajzot, festést, burjánzó íves vonalakat és bájos pasztell színeket tervezünk.

A termékfejlesztés és az üzlet felújítása, a berendezés már javában zajlik, de hamarosan megmutatom nektek a teljes nyitó kollekciót és az üzlet felújítási terveit is!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeflore.blog.hu/api/trackback/id/tr9714257119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása