Minden, ami Párizs

Café Flore

A legjobb párizsi confiserie-k!

Inspiráció a Les Cadeaux de Flore-hoz

2018. szeptember 26. - Café Flore

Közel egy éve folyik a tervezés és 3 hónapja az intenzív felújítási munkálatok a Les Cadeaux de Flore-ban. Ebben az időszakban a koncepcióm is folyamatosan formálódott, fejlődött mind a bolt kínálatát, profilját, mind a dekorációt illetően. Ismerjétek most meg a hamarosan nyíló Flore boutique-ot és a francia confiserie cukrászdákat! 

img_20180609_150442_554_1.jpg

A párizsi tanulmányút szerzeményei

Édességbolt

 Az üzlet profilja picit nehezen határozható meg egyetlen szóval, hiszen egyszerre ajándék és édességbolt is. Olyan édességeket, desszerteket fogunk készíteni és árulni, amelyeket a franciák a confiserie szóval neveznek meg. Ezeknek az édességeknek jellemzően a cukor az alapjuk, tartósabbak, mint egy cukrász sütemény és általában sok, kisebb adag állítható elő belőlük. Ebbe a kategóriába tartoznak a bonbonok, a karamell, a cukorkák, a nugát és a különböző drazsék is. Ezeknek a finomságoknak és a confiserie üzleteknek egész Franciaországban nagy hagyományuk van.

img_20180530_133559.jpg

A legrégebbi francia cukrászda, a Stohrer gyönyörű enteriőrje

 Létezik külön, kifejezetten confiserie termékekkel foglalkozó üzlet is (pl. Confiserie Florian), de sokszor lehet a confiserie et pâtisserie megnevezéssel is találkozni a cukrászdáknál, ilyenkor krémes cukrász süteményeket, akár péksüteményeket és a fent említett édesipari termékeket is találhatunk az üzletben. Cukrászdánként eltérő, hogy melyik típusú termékekre helyezik a hangsúlyt, inkább a krémes cukrászsüteményekből, vagy az apró confiserie finomságokból találunk nagyobb választékot. Nálunk kifejezetten confiserie üzlet jelenleg nincs, ezeket a termékeket kisebb, nagyobb választékban a cukrászdák kínálják a cukrászsütemények mellett, vagy nagyipari verziókban vásárolhatunk szupermarketekben ilyen termékeket. Csokoládé fronton már szélesebb a kínálat nálunk is, bonbont, csoki drazsét már több csokoládé szakboltban találhatunk kézműves, minőségi kivitelezésben is. 

img_20180923_183915.jpg

A Florian confiserie-ből szerzett finomságok

 Én világéletemben nagyon édesszájú és francia mániás voltam, de az utóbbi években a confiserie lett a szenvedélyem! Évente 2-3 alkalommal járok francia területen, ilyenkor mindig rengeteget kóstolok helyben és haza is hozok sok finomságot. Idén a szülinapomat Párizsban töltöttem. Erről már olvashattatok itt. A 4 napos út alatt a 13 legjobb cukrászdát teszteltem és bevásároltam egy kézibőröndnyi confiserie finomságot. Volt szerencsém megkóstolni a legrégebbi (1730) francia cukrászda, a Stohrer isteni cukros manduláját, Sébastien Gaudard habcsókjait, Jean-Paul Hévin karamelljét, Pierre Hermé sablé kekszeit és pâte de fruits-jét (újra), a Boissier cukorkáit, a La Pâtisserie des Rêves rózsás sablé kekszeit és pillecukorkáit és az Angelina Paris gesztenyekrémjét. Ez a párizsi confiserie túra adta a végső inspirációt a bolthoz és a termékekhez. Idén nyáron még azért gyorsan leteszteltem a Nizzai kínálatot is. Patisseries LAC, Jean Luc Pele Patisserie és Confiserie Florian került fel a confiserie listámra. 

img_20180601_222644_076.jpg

A kézi bőröndöm tartalma Párizsból hazafelé

Ajándékbolt

 Franciaországban a Confiserie üzletek nagy hangsúlyt fektetnek a csomagolásra. Különleges fém, vagy papír dobozkákba rejtik az apró desszerteket, hiszen így elfogyasztani is kellemesebb, vagy akár ajándéknak is tökéletes választás. Mivel nálunk a confiserie típusú édességboltok, cukrászdák még nem túl elterjedtek, ezért az új Flore-t édesség és ajándékboltnak kereszteltem el. A névválasztás most sokkal gyorsabban történt, mint a kávézó esetében. Itt is olyan nevet szerettem volna, amiben benne van a nevem és utal az üzlet profiljára, mindezt pedig franciás formában, vagy akár francia nyelven. A Les Cadeaux de Flore nyersfordításban azt jelenti, hogy "Flore ajándékai", vagy "Ajándékok Flore-tól".

img_20180530_133457.jpg

A legrégebbi francia cukrászda, a Stohrer confiserie kínálata 

 Olyan édességeket vásárolhattok majd a boltban személyesen és online webshopon keresztül, amelyek mindegyike különleges egyedi csomagolást kap és így kész, átadható ajándékként okoz majd örömet szeretteiteknek. A koncepció kidolgozása közben sokat gondolkodtam az ajándékozási szokásokon és arra jutottam, hogy a szép csomagolás legalább olyan fontos, mint a termék, hiszen az ajándékozó és az ajándékozott is ezt látja meg először és a jó minőségű (póriasan szólva finom) édesség olyan univerzális ajándék, amely örömet tud okozni férfinak, nőnek, az idősebb és a fiatalabb korosztálynak is, bármilyen alkalomra megfelelő és adhatjuk olyasvalakinek is akihez szoros kapcsolat fűz minket, de olyan ajándékozottnál sem tévedhetünk vele, akit kevésbé ismerünk. 

img_20180624_190050.jpg

Sébastian Gaudard confiserie kínálata

 A dobozokat és a csomagolás designt Barbival együtt fogjuk tervezni. Több kollekciónk lesz szezonnak és az alkalomnak megfelelően készülünk karácsonyi, húsvéti és anyák napi kollekcióval is, de lesz olyan állandó kollekciónk, amely minden alkalomra (pl. születésnap, névnap) kedves ajándék lehet, ezért egész évben elérhető lesz. Külön gondolni fogunk az esküvői köszönő ajándékot kereső párokra és a partnereknek, munkatársaknak megfelelő ajándék után kutató cégekre. A doboz terveknél maradunk a franciás, romantikus, múltba révedő, klasszikus vonalnál. Sok-sok kézi rajzot, festést, burjánzó íves vonalakat és bájos pasztell színeket tervezünk.

A termékfejlesztés és az üzlet felújítása, a berendezés már javában zajlik, de hamarosan megmutatom nektek a teljes nyitó kollekciót és az üzlet felújítási terveit is!

 

 

 

 

Így születik egy új bolt! Kulisszatitkok a Flore-ból!

Ha követitek az oldalt, akkor már biztosan láttátok, hogy a Flore hamarosan új egységgel bővül, ennek a kulisszatitkairól szeretnék most mesélni nektek egy kicsit! 

A kávézót 2 éve nyitottam és azóta rengeteg interjút adtam, sok-sok cikk jelent meg rólunk és ezek nagy részében visszatérő kérdés volt, hogy mik a terveim a jövőben a kávézóval. Az első időkben még nem igazán tudtam ezzel a kérdéssel mit kezdeni, túl korainak éreztem, de azért a lelkem legmélyén én is tudtam, hogy lesz itt még valami. Gondolkodtunk cukrász tanfolyamokon (ez még most is határozott terv), nézegettünk másik, nagyobb pesti üzlethelyiségeket, szó volt a franciás témájú blog továbbfejlesztéséről, de valahogy egyikből sem lett semmi. Közben a kávézóban váltogatták egymást az évszakok, nyáron pörgött a terasz, télen bekuckóztunk a kis vendégtérbe. Szandi (Manger Alexandra), a cukrászom tanácsára pedig már az első karácsonykor elindult valami, amiből mostanra megszületett az új üzlet gondolata. 

Szandi azt mondta nekem, hogy a karácsony egy nagyon jó időszak üzleti szempontból és a meghitt hangulat miatt is, ezért készüljünk erre is ugyanannyira, mint a nyári időszakra. Úgy gondoltuk, hogy ilyenkor az emberek kevésbé magukra (a hasukra) szeretnek költeni, szívesebben vesznek inkább ajándékot. Egy cukrásszal a tarsolyomban pedig milyen más ajándékot készíthetnénk, mint finom édességeket, kedves csomagolásban? Ebből a gondolatból kiindulva született az első Eiffel-tornyos "Karácsony Párizsban" ajándék kollekciónk. A kávézó franciás hangulatú, ezért adta magát az ötlet, hogy Párizs és az Eiffel-torony legyen az ajándékok témája. Én is imádok mindent, ami Eiffel-tornyos és úgy gondoltam, hogy a hozzám hasonlóak örülnének egy ilyen ajándéknak. 

_dsc0765.jpg

A dobozokat grafikus barátnőm, Góra Edina segítségével én terveztem, a kávézó színeihez igazodva menta-fehér-arany színekkel és egy sematizált Eiffel-torony mintával dolgoztunk. A dobozba kerülő termékek franciás és karácsonyi ízvilágúak voltak. Készítettünk sós karmellt két verzióban (pattogatott kukoricával a tetején és anélkül karácsonyi fűszerezéssel), kis üveges narancslekvárt, mézeskalácsot egyedi formákkal, cukros diót és habcsókot. A dobozokon kívül vállalkoztunk egy merész kísérletre is, átlátszó gömbbe zárt ehető mini Párizst alkottunk ehető földdel, fűvel és csoki Eiffel-toronnyal. Az ehető csoki toronyhoz a formát édesanyám készítette önthető szilikonból, a gömböket pedig Szandi állította össze. Minden termék a kávézóban készült, abszolút kézműves formában, tartósítószermentesen. Itt tudod megnézni a teljes első kollekciót. A dobozok nagy sikernek örvendtek, többre is lett volna igény, mint amennyit el tudtunk készíteni. 

_dsc0748.JPG

A dobozolás pihent egy évig, amikor újra eljött a nyár vége és ezzel a karácsonyi készülődés (igen, karácsonyra készülni minimum augusztusban el kell kezdeni!). Az az igazság, hogy a kávézónál év közben, de különösen a karácsonyi témáknál eddig mindig a saját ízlésemre támaszkodtam. Olyan témát választottam, amiért én nagyon tudok rajongani és amit éppen ezért hitelesen és szenvedélyesen tudok képviselni, bízva abban, hogy ami nekem szerelem, az hasonló rajongást tud másból is kiváltani. Így történt ez tavaly is, amikor a Diótörőt választottam a karácsonyi kollekció témájának. Bár nálunk a családban nem volt hagyomány a karácsonyi időszakban a Diótörő megtekintése az Operában, de magáért a Diótörő babáért mindig is rajongtam. Annyira karácsonyi, annyira kedves! 

doboz_fekvo-3640_kicsi.jpg

A Diótörő kollekcióhoz már nem csak grafikusi, hanem látványtervezői segítségem is volt. Tóth Barbara, látványtervezőt a kávézón keresztül ismertem meg, összehozott minket a francia desszertek és életérzés iránti rajongásunk, később pedig Barbi a kávézó első születésnapi dekorációjában is segített nekem. Az első kollekció sikere után már mertünk nagyot álmodni, nagyobb mennyiséggel számoltunk a dobozoknál és a dekorációban sem fukarkodtunk. Mivel Barbi jelmeztervező (is) nem csak dobozokat, hanem jelmezt és teljes Diótörő dekorációt készítettünk. 

aruk_egyenkent-3550_kicsi.jpg

Barbi készített egy Mária hercegnő balett jelmeztervet, amit aztán meg is varrt mintegy 100 munkaóra és 40 méter tüll felhasználásával. Erről is írtam külön blogposztot, amit itt olvashatok. A Mária hercegnő rajz mellett Diótörő baba és Egérkirály figurákhoz készítettünk kézi rajzokat, de végül a dobozra csak a Diótörő került. A dobozt úgy álmodtam meg, hogy a Diótörő figura nagyon hangsúlyos legyen rajta, ezért Barbi kézi rajzos figurája menta színű hátteret és arany díszítéseket, valamint a figura arányaival megegyező dobozt kapott. 

aruk_egyenkent_-3555_kicsi.jpg

A Diótörő kollekció sikere minden várakozásunkat felülmúlta, alig győztük a több ezres mézeskalács, habcsók darabszámokat előállítani. Ebben az időszakban, a karácsonyi készülődés közben látta meg a kedvesem a Hattyú utcában, a kávézótól egy lépésre a kiadó üzlethelyiséget, amit az ő unszolására és a segítségével megpályáztam. Az az igazság, hogy én nehezen vágok bele új dolgokba, félek az újdonságoktól, ezért kell valaki, aki rávesz az indulásra, de utána teljes gőzzel vetem magam bele a munkába! A pályázat leadásakor, tavaly novemberben még nem körvonalazódott pontosan, hogy mi lesz az új hely profilja, de azt már tudtam, hogy a meglévő vendéglátóhelyem mellé nem szeretnék még egy hasonló profilú helyet. Később, december környékén mikor a Diótörő kollekció már teljes gázzal dübörgött, már nagyon beleéltem magam, hogy lesz egy franciás hangulatú ajándékboltom, ahol "egész évben karácsony van". Januárban kiderült, hogy megnyertük a pályázatot és elkezdődhetett a tervezés, amiről hamarosan részletes blogposztban fogok beszámolni nektek!

De addig is, ha még nem láttátok, nézzétek meg a bolt beharangozó videóját is!

 

 

 

 

 

 

Párizs legjobb cukrászdái_első nap

 Tavaly a születésnapomat a kávézóban egy 15 órás munkanappal ünnepeltem, aminek ugyan megvolt a maga romantikája, de idén szerettem volna máshogy tölteni ezt a napot. Bepótolva a tavalyit is, idén Párizsban a legjobb cukrászdák tesztelésével ünnepeltem. Az utat ez a cikk inspirálta: The Best Pastries in Paris According to Top chefs. A beszámolóban megmagyarázok majd néhány olyan dolgot, amikről azt gondolom, hogy nem mindenki ismeri, de a gasztro szakértőktől előre is elnézést kérek, ha esetleg nem Larousse nagylexikonba illő lesz a magyarázat.

img_20180624_185921.jpg

Pont a születésnapomon május 29-én indultunk és június 1-én érkeztünk vissza, tehát 4 napunk volt a 13 cukrászda tesztelésére. Air France légitársasággal repültünk, ami meglepő módon olcsóbb volt, mint a fapados Ryanair. Érdemes mindig csekkolni az árakat és figyelembe venni, hogy a fapados gépek a Beauvais reptérre mennek, aminél még egy jó órás shuttle buszos utazással (ha van éppen, mert volt már, hogy nem találtunk), vagy ha végképp nincs más, akkor 100 eurós taxizással is számolni kell. Szállást az Airbnb-n foglaltam az Opera közelében, ami lokációban szuper volt! Délután 3 körül foglaltuk el a szállást és egyből a Frenchie felé vettük az irányt. Gregory Marchand éttermével már régóta szemeztem, de gyakorlatilag lehetetlen asztalt foglalni, pedig most aztán tényleg időben nekiláttam! Lehet, hogy pont emiatt nyitották meg a Frenchie to go-t, ahol klasszikus (Reuben szendvics) és extra street food finomságokat (homáros szendvics) készítenek.

img_20180624_185830.jpgA hely szörnyen újhullámos, fiatalos és menő. A konyha kb. nyitott, lehet látni, ahogy szorgoskodnak bent, de ami ennél is nagyobb poén, hogy szem és fül tanúi lehettünk, ahogy a szakácsok, konyhai dolgozók a hely előtt, az utcán állva beszélik át a menüt, kezükben egy tál vöröshagymával és egy zacskó marhalábszárral. Azt hiszem, ha itthon egy HACCP-s ilyet látna, azonnal szörnyet is halna...hűtőlánc és társai… Szóval érdekes tapasztalat volt, hogy ahol a minőség gyakorlatilag a legjobb kaja témában (Franciaország), ott abszolút nincsenek (vagy nem veszik komolyan - nem ismerem a francia szabályozást) a nálunk ismert szabályok, simán lerakhatják a vendégtérben a földre ládában az alapanyagokat, lisztes zsákokat, kimászkálnak az utcára vele, nyitott konyhában készítik a süteményt, miközben a vendég rendelését veszik fel.

img_20180624_185654.jpg

A Reubenem és a sült krumplim nagyon finom volt, ott ropogott és ott volt szaftos, ahol kell. Ervin szerint a pulled pork szendvics nem volt semmi különös, erről nem tudok nyilatkozni, nem kóstoltam, még a Reuben-nel sem tudtam megküzdeni, a fele megmaradt. Összességében egy gyors ebédnek jó volt, de továbbra is bennem maradt a kíváncsiság az étteremmel kapcsolatban. A Rue du Nil-be viszont már maga az utca miatt is érdemes ellátogatni, iszonyatosan bájos a 3 Frenchie egységgel (borbárjuk is van az utcában), újhullámos kávébolttal, delikátesz boltokkal.

Frenchie to go

Honlap: www.frenchie-restaurant.com

Cím: 5-6 Rue du Nil

Legközelebbi metró megálló: Sentier (3-as vonal)

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek 8:30-16:30

Szombat-Vasárnap 9:30 -17:30

Le lehet ülni helyben megenni a finomságokat. 

A gyors ebéd után rá is tértünk a desszert pályára! A 13 cukrászdát helyszín szerint csoportosítottam, így első nap a Frenchie után Jean Paul Hévin felé vettük az irányt. A Rue Saint Honoré-n lévő üzletet választottam, ebben az utcában csak úgy cél nélkül bóklászgatva is igen sok a látni és kóstolnivaló. Édes kis niche parfüm boltok, nagy divatházak szalonjai és csoki boltok váltogatják egymást. Hévin egy kis átriumos házban van, cukrász sütemények, macaronok, csokidrazsék, táblás csokik, pâte de fruits és karamell csábít a boltban. Végül olyan finomságokra esett a választásom, amik már a Les Cadeaux de Flore boltocskában is szóba jöhetnek mint termékek. Karamellt, pâte de fruits-t, táblás csokit és "csak úgy megenni" macaront zsákmányoltam. A pâte de fruits mostanában nagyon izgatja a fantáziám. Még tavaly decemberben zsákmányoltam egy dobozkával Pierre Hermé-nél és azóta teljesen rákattantam. Ez a tipikusan francia "confiserie" termék gyakorlatilag egy kifinomult gumicukor, ami gyümölcsből, vagy gyümölcspüréből cukorral, pektinnel, citromsavval készül. Még terveim vannak ezzel a finomsággal!

img_20180624_190005.jpg

Őszinte leszek, az Hévin macaron nem nyűgözött le (ebben nekem Pierre az isten), a többi finomságot pedig csak később kóstoltuk meg együtt a kávézóban. A pâte de fruits egyesek szerint (Szandi és Ervin) jobb, mint Pierre Hermé-nél, mert savasabb és lágyabb az állaga, a kis karamell kockákért pedig mindenki megőrült. A cikk szerint itt a pomme de terre névre hallgató és krumplira hasonlító desszertet kell kóstolni, ami nem más mint egy csoki ganache marcipán köntösben egy kis narancshéjjal, alkohollal, mazsolával és dióval. Akkor a rue Saint Honoré boltban nem volt pomme de terre, de később a Lafayette-ben lévő üzletben sikerült elcsípni. Ezt Szandinak adtam, így nincs róla saját élményem.

img_20180624_200700.jpg

Jean Paul Hévin

Honlap: www.jeanpaulhevin.com/fr/

Cím: 1. kerület, 231 Rue Saint Honoré

Legközelebbi metró: Tuileires (1-es vonal)

Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig 10-től 6-ig

Ajánlott: Karamell minden ízben és pate de fruit

Nem lehet leülni, csak elvitel

Hévin-től egyenesen Sébastien Gaudard felé vettük az irányt, ahol a vezérfonalként szolgáló cikk szerint a Le Mussipontain desszertet kell kóstolni. A Louvre-al szemközt található cukrászdában és teaházban szerencsére le is lehet ülni, így az ajánlott desszertke mellett sikerült az első születésnapi pohár pezsgőmhöz is hozzájutni. Jupiiii! Ha a nyári időszakban látogattok el Gaudard cukrászdájába és a teraszon üldögéltek, akkor is érdemes benézni a boltba, már maga a berendezés is megér pár perc ámuldozást, de a bonbonos pultot, a cukrászsütemények látványát, az üvegcsében ázó rum babákat (baba au rhum - Poirot egyik kedvence) és a habcsók felhőcskéket sem szabad kihagyni! Gaudard egy igazi csodavilág! Apropó rumbaba! A Larousse gasztronómiai lexikon szerint a rum baba Stanislas Leszczinski lengyel király nevéhez kötődik, aki túl száraznak találta a kuglófot, ezért meglocsolta rummal, majd lelkes Ezeregyéjszaka olvasóként kedvenc hőséről, Ali babáról nevezte el. 

img_20180624_190050.jpg

A Mussipontain desszert egy habcsókból, vanília krémből és karamellizált mandulából készült egyszerűnek látszó, de nagyon is rafinált kreáció. Nem akarom lelőni előre a poént, de ez volt az egyik kedvencem! Annyira vaníliás, annyira krémes és közben ott van az a kis ropogós habcsók réteg! Imádom!

img_20180624_204903.jpg

És íme belülről ez a mesés desszert:

img_20180624_190202.jpg

Sebastien Gaudard

Honlap: www.sebastiengaudard.com

Cím: 1. kerület 1 rue des Pyramides

Legközelebbi metró megálló: Palais Royal Musée de Louvre, vagy Tuileiries

Ajánlott: Le Mussipontain és habcsók csomag elvitelre

Nyitva tartás: Keddtől szombatig 10:00 - 19:30

Az isteni Mussipontain után hazamentünk picit pihenni és készülődni a szülinapi vacsorára, amihez a Le Fumoir-ba foglaltam asztalt. Itt már egyszer a két hetes párizsi utam alatt vacsoráztunk és minden isteni volt, úgyhogy bár szeretünk új helyeket kipróbálni, ezúttal inkább visszatértünk egy már bevált étterembe. A Fumoir szintén a Louvre mellett van és bár elegánsabb, mint egy klasszikus francia bisztró, de lazább a hangulat és jóval barátságosabbak az árak, mint egy nagy Michelin csillagos étteremben. Van amouse buche (kis üdvözlő falatka, amiben a séf meg tudja mutatni ötleteit, gondolkodásmódját, miközben ingeri a szemet, és felizgatja az ízlelőbimbókat) de nincs sajt kocsi és petit four (egy falatra elfogyasztható, kis cukrászsütemény, amelyet régen alacsony hőfokon sütöttek, innen ered az az elnevezése), viszont minden asztalnál igazi franciák ülnek! Imádom, ahogy zsizsegnek, dumálnak, boroznak, élnek! Külön felhívnám a figyelmet a vidáman integető, poharát emelő hölgyre a képen!:)

img_20180529_203909.jpg

És akkor lássuk a menüt! A Fumoir-ban 2 vagy 3 fogásos menü van, a 3 fogás 39 euro, ami párizsi viszonylatban és az ételek ár-érték arányát tekintve nagyon jónak számít. Az étlapot most kivételesen nem fotóztam le, de elég sok mindenből lehetett választani. Én előételnek spárgát kértem, Ervin kacsa salátát. Mindkettő pompás volt. A spárgát össze sem lehetett hasonlítani az itthon kapható spárgákkal! Főételnek én kacsamellet, Ervin halat választott. Szintén nem volt panaszunk! A desszerteknél nagyon nem volt hezitálás, Ervin imádja a rebarbarát, így ő a bodzás-rebarbarásra, én pedig a habcsókos-epres tányérdesszertre szavaztam. Minden isteni volt, de talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy nekem a desszert ízlett a legjobban.

Ervin kacsasalátája:

img_20180529_212835.jpg

Az én epres-habcsókos desszertem fagyival és pisztáciás piskóta alappal: 

img_20180625_134801.jpg

Le Fumoir

Honlap: lefumoir.com

Cím: 1. kerület, 6 rue de l'amiral Coligny

Legközelebbi metró megálló: Louvre Rivoli

Ajánlott: vacsora menü 3 fogással

Nyitva tartás: minden nap 11-től éjjel 2-ig

 

Ha Párizsban jártok a Fumoir-t és Gaudard cukrászdáját ne hagyjátok ki! Hamarosan jelentkezem a második nap beszámolójával, Cedric Grolet élethű gyümölcs süteményeivel, a legrégebbi francia cukrászdával, choux á la créme teszttel és a La Pâtisserie des Rêves süteményeivel!

Diótörő doboz_infó_ rendelés

Ha Remélem egyre többen tudjátok, hogy én már hónapok óta teljes Diótörő lázban égek és ezért a kávézó karácsonyi témájának is ezt a csodaszép mesét választottam. Idén egyedi Diótörős dekorációval, Diótörős csomagolással és karácsonyi ajándéknak való termékekkel készülünk nektek. 

doboz_fekvo-3640_kicsi.jpg

A karácsonyi kollekciónkhoz három egyedi figurát rajzoltunk (királyi többes, de Barbi rajzolta), Diótörő baba, Mária hercegnő és Egérkirály rajzok köszönnek vissza a karácsonyi termékek csomagolásán. A karácsonyi finomságokat idén is egyedi tervezésű ajándékdobozba rejtjük. A doboz arányait és méretét a Diótörő figuránkhoz igazítva terveztük meg, így a tavalyi négyzetes forma helyett most hosszúkás, téglatest alakú, kicsit a babák dobozára emlékeztető dobozt készítettünk. A doboz 10 cm x 10 cm x 25 cm-es, így nagyon sok minden elfér benne, az alsó része fehér hullámkarton, a teteje leemelhető, egyedi mintával kasírozott. A Diótörő figuránál megtartottuk a klasszikus színeket, ezért a a doboztető hátterénél csempésztük be a kávézó menta színét. A dobozt extra széles arany szalaggal és a tetején masnival díszítjük. 

doboz_-3636_kicsinyitett.jpg

A Diótörő dobozt karácsonyi finomságokkal és egyedi Diótörős design-nal ellátott ajándéktárgyakkal töltjük meg. A dobozba kerülő finomságokat idén is kedves kis cukrászom, Manger Alexandra készíti, Zsolt és Szandra pedig szorgosan csomagolja őket. Ezeket a finomságokat mind a kávézóban, tartósító szerektől és adalékanyagoktól mentesen, hagyományos, házi és eredeti francia recept alapján készítjük.

Diótörő doboz: 

 • sós karamell (195 ml-es üvegben arany dióval a tetején), mézeskalács csomag (10 db), 1 db díszített Diótörő mézeskalács, 1 db díszített balerina ruha mézeskalács, 1 csomag cukros dió, 1 csomag habcsók
 • 1 db Diótörő figura, 1 db egyedi Diótörős jegyzetfüzet, 1 db Diótörős karácsonyi képeslap

A teljes doboz ára a 9 termékkel és a masnis Diótörő dobozzal: 4990 Ft

doboz_-3634_kicsinyitett.jpg

A Diótörő doboz tartalma fix, terméket kivenni, kicserélni másikra nem lehet. A doboz a nagy érdeklődés miatt jelenleg csak rendelésre készül, átadni személyesen a kávézóban tudjuk (1015 Budapest Hattyú utca 2.). 

doboz_-3627_kicsi.jpg

Rendelni személyesen a kávézóban és e-mailben a karacsonyirendeles@gmail.com e-mail címen lehet. A rendeléskor mindkét esetben megkérdezzük a neved, elérhetőséged (e-mail, telefonszám), hogy mikor szeretnéd átvenni a csomagot (dátum és időpont) és hogy mely termékekből hány darabot szeretnél. Ha a rendelésed összértéke eléri, vagy meghaladja a 25.000 Ft-ot, akkor a rendeléskor rendezned kell a teljes összeget előre. A kávézóban készpénzben és kártyával is lesz lehetőséged fizetni. Az átvételt kérheted közvetlenül Karácsony előttre is, két idősávban, délelőtt (10:00-12:00 között), vagy délután (15:00-tól 20:00-ig). Ha bármi egyedi kérésed van az átvétellel kapcsolatban, jelezd nekünk személyesen, vagy e-mailben a rendeléskor!

teli_doboz_fekvo-3617_kicsi.jpg

Ha bizonytalan vagy a rendeléseddel kapcsolatban, gyere el a kávézóba, nézd meg a termékeket! Szívesen megmutatunk mindent! Tavaly az első karácsonyi kollekcióból sajnos nem táraztunk be eléggé, sokaknak már nem jutott karácsonyi ajándékdoboz, ezért idén jobban felkészültünk, de nem árt résen lenni, mert már vészesen fogynak a készletek! Ha nem szeretnél lemaradni a Diótörő kollekcióról, minél hamarabb add le a rendelésed személyesen, vagy a karacsonyirendeles@gmail.com címen! 

Nézd meg videón is, hogy mit rejt a Diótörő doboz! 

Sós karamell arany dióval (150 gr) - 1690 Ft

A sós karamell igazi francia klasszikus, egyetlen párizsi cukrászda kínálatából sem hiányozhat Karácsonykor! Mi a klasszikus recept alapján, minőségi belga vajjal és francia tejszínnel készítjük, haxagon üvegcsékbe töltjük, arany tetővel zárjuk le, a saját Diótörő matricánkkal és arany zsineggel díszítjük. 

csomag-doboz_eles-3602_kicsi.jpg

Mézeskalács csomag (10 db vegyesen) - 790 Ft

A mézeskalácsot a tavaly kipróbált és bevált, klasszikus recept alapján készítjük a saját kis konyhánkban. Szandi (Manger Alexandra, cukrász) féltő gonddal szaggatja ki a maci, szív, karácsonyfa, hintaló és hópehely formákat, Szandra és Zsolt pedig szorgos kezekkel celofánba csomagolja, menta szalaggal és Egérkirály matricával  díszíti. 

aruk_egyenkent-3550_kicsi.jpg

Habcsók csomag (10-15 db) - 490 Ft 

A habcsók sokunk gyermekkorának meghatározó élménye! Ezt a nosztalgikus érzést szeretnénk visszacsempészni ezzel a kis aprósággal. A habcsók csomagunkat menta szalaggal és Mária hercegnő matricával öltöztetjük Diótörős karácsonyi köntösbe. 

img_5920.JPG

Cukros dió csomag (60 gr) - 890 Ft

Idén a Diótörő tematika jegyében sok-sok dió került a karácsonyi kollekciónkba. A cukros dió igazi békebeli téli nasi, forraltbor mellé, vagy csak úgy! A csomagos menta szalaggal díszítjük. 

aru_dio_2_-3568_kicsi.jpg

Diótörő figura (12 cm-es)

A Diótörő Karácsonyra 611 db Diótörő babával készültem, ebből a nagyobb figurák a saját gyűteményemet képezik, de a 12 cm-es figurákat a Diótörő doboz részeként ti is megszerezhetitek! Minden figura a klasszikus színösszeállításban, a sapkáján akasztóval készült. Ajándéknak és karácsonyi dekorációnak, karácsonyfadísznek is szuper!

aruk_diotorok_jo-3586_kicsi.jpg

Diótörős jegyzetfüzet (11 x 7 cm)

A saját Diótörő, Mária hercegnő és Egérkirály figuránkból, Góra Edina (barátom és grafikusom) szuper egyedi jegyzetfüzetkét is tervezett. Belül sima lapokkal, spirálozva, az előlapon menta alapon a három figurával, hátlapján Flore logóval várja új gazdáját!  

aruk_fuzet_jo-3583_kicsi.jpg

Diótörő és balerinaruha mézeskalács - 550 Ft/db 

Ez a Diótörő figura kiáltott a színes díszítésért, ezért nem is hagytuk sokáig csupaszon árválkodni. A Diótörő klasszikus fekete cipellőt, zöld nadrágocskát, piros dolmányt, zöld sapkát és arany fondant díszeket kapott. A balettruha klasszikus rózsaszín és kék fondant bevonattal, arany díszekkel készül. Ilyen Diótörő mézeskalácsot te is készíthetsz, ha eljössz a workshopunkra

aruk_egyenkent_kicsi-3555_kicsi.jpg

Diótörős bögre - 1590 Ft

Tavaly már sajnos nem volt időnk a karácsonyi kollekcióba kis saját, design-nal ellátott tárgyakat is tervezni, de idén ráerősítettünk erre a vonalra, az egyedi jegyzetfüzet, képeslap és a Diótörő figurák mellé bögrét is választhattok. A bögrén menta alapon mindhárom figurával találkozhattok, a fül mellé pedig a Flore logót is belekomponáltuk. 

aruk_bogre_jo-3600_kicsi.jpg

Mária hercegnő és egy fél Egérkirály:

aruk_bogre_jo-3599_kicsi.jpg

 

Rajzok: Tóth Barbara

Grafika: Góra Edina

Termékfotók: Hevesi Éva

Nyomadi munkák: Balog Címke System és Pop-Sarok Ajándék 

Életem legszebb ruhája_40 méter tüll_110 óra

Ahogyan a korábbi blogposztban is írtam, a Diótörő karácsony tervezésében és kivitelezésében Tóth Barbara volt a dekorációval és a teljes látvánnyal kapcsolatban a segítségem. Barbi tavaly nyáron végzett a látványtervező szakon, jelenleg pedig az Operettszínház és a Győri Balett jelmezein dolgozik. Barbit eredetileg a jelmez miatt kerestem meg, hiszen biztos voltam benne, hogy a Diótörő témához nem elég, ha csak egyedi grafikát tervezünk, mint tavaly. Ehhez a témához romantikus hangulatú minivideó és bájos jelmez is kell!

img_5763.JPG

Barbival első lépésben megbeszéltük, hogy nem fogjuk a kisfilmben a teljes Diótörő cselekményt előadni, én már csak mint felnőtt Mária hercegnő (amikor a kis Marika királylánynak álmodja magát) fogok megjelenni a fotókon,  a videón. A tervezéskor még szó volt róla, hogy keresünk egy bájos kislányt, akinek Marika ruhácskát készítünk, de ezt  végül elvetettem. A fotókon inkább egy hangulatot, egy érzést szerettem volna életrekelteni, nem a teljes történetet, így a kislány jelmezt ugyan nem készítettük el, de azért egy cuki jelmezterv készült hozzá. 

20171104_181319.jpg

A jelmeztervezés előtt több Mária hercegnő jelemzet megnéztünk, a legtöbb esetben rózsaszínben képzelték el ezt a jelmezt, Barbival viszont itt szerettük volna kicsit becsempészni a Flore-os színvilágot, így menta, jégkék és arany színekben gondolkodtunk. Ugyan nekem nagyon tetszettek a csodálatos kikeményített tütük, amik szinte vízszintesen kifelé állnak, de Barbi felvilágosított, hogy a tüll kikeményítése egy külön szakma, és vagyonokba kerül egy ilyen szoknya, így ettől eltekintettünk. Annyi volt a kérésem, hogy a szoknya legyen nagyon dús, habos, igazi balettos hangulatú. Így valahol a két klasszikus balerina szoknya közötti, a saját elképzeléseinkre szabott szoknyát álmodtunk meg, nem a klasszikus tütü, de nem is a hosszabb, romantikus tüll szoknya. Barbi első körben anyagmintákat válogatott össze, majd költségvetést tervezett a ruhához. Az első költségvetéstől hirtelen dobtam egy hátast, úgyhogy kicsit faragtunk a számokon, de még így is ez lett életem legdrágább legszebb ruhája!

img_5784.JPG

A balerinák jelmezénél az esztétikum mellett a funkció is legalább olyan fontos. A ruhának alklamasnak kell lennie a mozgásra és közben nem zavarhatja túlságosan a táncost. Bevallom, hogy ez a szempont nálam nem volt fontos, hiszem nem vagyok táncos, a hangulatot kisebb, gyakorlatot nem igénylő mozdulatokkal szerettük volna megteremteni. Bár nem terveztünk nagy mozgásokat, azért a bizonság kedvéért beszereztem a SANSHA-ból egy testszínű dresszt. A dressz a ruhától teljesen különálló, de kis patenttal összekapcsolható felsőrésszel és a pántja plusz díszítésre adott lehetőséget. 

img_5771.JPG

Barbi levette a méreteim, majd szabásmintát készített. a fűzőhöz. A míder alsó része hallcsontocskákkal merevített, hogy szép, kifelé ívelő tartása legyen és még meseszerűbb hatást érjünk el. Barbi hátul cipzárral zárta a felsőrészt, nem klasszikus fűzéssel. A szoknya 40 méter tüllből készült, az alsó rétegekben arany és királykék színű tüllökkel, felül pedig csillogó fehérrel. Gyönyörű, amikor a fehér tüll alól kivillannak a színesebb rétegek! Az én kedvencem mégis a legfelső fehér, menta, arany szegéllyel díszetett rátét. Gyönyörű! 

img_5785.JPG

img_5787.JPG

23157783_10208589085963035_507963289_o-2.jpg

23107361_10208589083282968_1513906609_o.jpg

23030893_10208589085083013_1615442762_o.jpg

img_5772.JPG

A ruhához díszített spicc cipő, kesztyű, fej és kardísz is készült, ezeket a következő posztban mutatom meg! Barbi a kíváncsiság kedvéért összeszámolta, hogy a teljes jelmez minden díszítéssel mennyi idő alatt készült el. Nos, a végeredmény 110 óra lett. A jelmezt és a kiegészítőket kiállítottam a kávézóban a karácsonyi dekoráció részeként. Élőben is megnézhetitek!

Diótörő karácsony_a tervezés

Tavaly volt a kávézó első karácsonya, amire nem csak dekorációval, hanem kézműves finomságokkal telepakolt egyedi ajándékdobozokkal is készültünk. Mivel tavaly nyitottunk, első évben olyan témát választottam karácsonyra, ami szorosan kapcsolódott a kávézó franciás jellegéhez. Remélem nem mondok újat azzal, hogy ez a téma nem más, mint az Eiffel-torony volt. Kedves barátnőm és zseniális grafikusom Góra Edina menta-arany és fehér Eiffel tornyos, franciás karácsonyi arculatot tervezett nekünk, Juditu segítségével pedig a karácsonyi menta-arany dekorációba is csempésztünk egy kis Eiffel-tornyos franciás hangulatot. Erről a projektről itt írtam. 

img_5611.JPG

Idén már kevésbé ragaszkodtam a franciás tematikához, inkább egy a szívemnek évek óta kedves karácsonyi mesét, a Diótörőt választottam. Ezt már augusztusan eldöntöttem, szeptemberben pedig hozzáláttunk a megvalósításhoz. Első lépésként elolvastam az eredeti Hoffmann féle történetet. Ezt ti is megtaláljátok teljes terjedelmében a linken. Később pedig pihenős vasárnapokon teljes balett előadások videóiban merültem el (Imádom a munkám!:) Az az igazság, hogy nekem kislány koromban a balett valahogy kimaradt az életemből (volt helyette lovaglás, tenisz, mazsorett, rajz), amit most a Diótörő tanulmányozása közben már nagyon fájlaltam, úgyhogy el is határoztam, hogy jövőre elkezdem a felnőtt balettet. (Mi mindenre nem jó egy karácsonyi projekt!)

Abban biztos voltam, hogy a grafikában és a dekorban a tavaly karácsonyi projekthez hasonlóan most is segítséget kell majd kérnem. Mióta Juditu a nemrég megjelent DEKOR.ÁLOM könyve miatt nem tudott nekem a dekorációban segíteni, Barbi volt ezen a téren a segítségem. Már az 1 éves születésnapi buli dekorációját is Barbival terveztük és valósítottuk meg:

szulinap_cafe_flore_-1941.jpg

Barbi tavaly a nyitáskor jelentkezett hozzám egy szörnyen cuki e-mail kíséretében, amiben elmesélte, hogy hamarosan végezni fog a Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakán, de mivel kevés esélyt lát rá, hogy a közeljövőben ezen a területen el tud helyezkedni és mert hozzám hasonlóan Párizs mániás, szeretne a Flore-ban dolgozni. Ugyan nem volt vendéglátós tapasztalata, de az egész lénye annyira franciás volt, annyira passzolt a kávézóba, hogy kis hezitálás után felvettem. Ezt a döntésemet nem is bántam meg, mert hamar kiderült, hogy Barbi az ételeket is művészi gonddal készíti. Barbi csak nyár végéig dolgozott nálam, mert mégis sikerült jelmeztervező munkát találnia, így elbúcsúztunk egymástól, viszont mióta a főnöki szerep nem köt, már baráti viszonyban tudunk Manolo cipők láttán együtt sóhajtozni, Párizsról ábrándozni és beöltözős bulikba járni: 

img_5617.JPG

Tehát hárman csajok kezdtünk el dolgozni a Diótörő projekten, én, Edina és Barbi. A karácsonyi kollekciónk és dekoráció megtervezésénél az alap történetet és a balettelőadást vettem alapul. Abban biztos voltam, hogy terveznünk kell egy Diótörő baba (amikor még nem herceg), egy Clara (vagy Marika) hercegnő és egy Egérkirály figurát. Eleinte hezitáltam, hogy a kislány Clara rajzra is szükségünk van-e,  de végül ezt elvetettük. A három figurát első körben Edina kezdte el megrajzolni és bár Edinával mindig nagyon jól tudunk együtt dolgozni, most valahogy nem éreztünk rá elsőre a megfelelő irányra. Mindekzözben pedig úgy gondoltam, hogy ez a téma megköveteli, hogy az egyedi grafika és dekoráció mellett saját jelmezem legyen a fotókon, így Barbival elkezdtünk a jelmezemen dolgozni. Barbi csodaszép jelmeztervét látva pedig Edinának az a zseniális gondolata támadt, hogy a 3 figuránkat először Barbinak kellene a jelmeztervhez hasonlóan kézi rajzzal megrajzolnia, majd ő ezt szkennelné be, maszkolná körbe és alakítaná grafikusan szerkeszthető formára. Ez az ötlet abszolút bevált! Clara hercegnő, a Diótörő és az Egérkirály pont olyan lett, mint amilyennek elképzeltem! A balerina ruhájában kicsit visszaköszönnek a kávézó színei, de a Diótörő és az Egérkirály rajznál megtartottuk a klasszikus színeket. Szerintem mindhárom figura gyönyörű lett! Az Egérkirály pedig még kivont karddal, dühösen is iszonyatosan cuki! 

20171104_181212.jpg

20171104_181319.jpg

20171104_181336.jpg

20171104_181347.jpg

A három figurával már megvoltak az alapok, amire építkezhettünk, de még korántsem ért véget a munka!  Ezután jöttek a grafikai feladatok, a jelmez varrás, díszítés, a stúdióbérlés, fotózás, a termékek tesztje, csomagolási terv és a dekoráció. A következő posztban pedig a jelmezem mutatom meg nektek! 

#floretogo: urban outfit és takeaway finomságok

Már megszokhattátok tőlem, hogy annak ellenére, hogy imádom a kávézót, nem rejtem véka alá, hogy ez időnként milyen nehézségekkel és (számomra) nem várt akadályokkal jár. Például sokszor csak utólag kapcsolok, hiába mondják körülöttem, hogy mit és hogyan kellene. Így jártam a süteményes pulttal is. A nyitáskor valahogy kimaradt, elmaradt - pedig állítólag többen mondták, hogy kellene -  majd csak hónapokkal később éreztem a hiányát. A nyitás körüli őrületben annak ellenére, hogy készültünk elvihető sütikkel, szendvicsekkel, nálunk egész nyáron szinte semmi elvitel nem volt, mert mindenki a teraszon ráérősen omlettezett. Csak hónapokkal később, október, november környékén kezdtem el érezni az elviteles termékek és az ezekhez szükséges szendvicses-süteményes pult hiányát.

Elképzeltem egy olyan süteményes pultot, aminek a hűtő része nem látszik, csak maga a kínáló rész, ami csupa üveg, ezért nagyon szépen látszódnak benne a termékek. Mindenképpen egyedi pultot szerettem volna, nézelődtem több cégnél, de nem boldogultam a dologgal. Egyszer még az Édesség Laborba is bekönyörögtem magam megnézni, hogy hogy is néz ki egy ilyen hűtőberendezés a pult másik oldaláról. A csajok nagyon kedvesek voltak, írásban és személyesen is próbáltak nekem segíteni. Végül Kitti, aki akkor felszolgálóként dolgozott nálam, ajánlotta a nevelőapját, aki az üveg részét meg tudná csinálni és tudna szakit a hűtős részére is. Péter eljött, felmérte a pultot, adott ajánlatot. Januárban fizettem neki előleget, hatszor lemondta a megbeszélt időpontot, majd hetedjére teljesen eltűnt. Emiatt 2 hónapot csúsztam a teljes elviteles projekttel, március közepén még se hűtőm, se előlegem nem volt, viszont rohangálhattam a rendőrségre feljelentést tenni. 

A feljelentés intézése mellett újra nekifogtam az egyedi hűtőpult ajánlatok bekérésének, majd realizáltam, hogy annyiért, amennyit én most erre tudok szánni normális cég - amelyik nem lép le az előlegemmel - nem fogja elvállalni. Volt az elején egy olyan gondolatom, hogy a finom termékek és a szép csomagolás mellett maga a pult is nagyon fontos, ezért hónapokat töltöttem el a pult kérdéssel. Utólag most már belátom, hogy nem feltétlen a hűtőpulttal kell egyediséget vinnem az elviteles projektbe. (Erre mondaná most a kedvesem, hogy milyen jó hogy fél év után leesik nekem is. Haha:D) Ez sem az önmegvalósítás, sem az üzlet részét nem viszi előre, úgyhogy vettem (egy nagy levegőt, majd) egy olyan kis pultra helyezhető hűtővitrint, ami ugyan sok kávézóban megtalálható és inkább kitaláltam mást, ami viszont csak nálam lesz!:) Tádáááááám:

_dsc6361_30-as.jpg

Itt most nem feltétlen a szendvicset kell figyelni, hanem azt a táskaszerű papírtartót, amit a kezemben lóbálok!:) Az az álmom/tervem, hogy a #floreto go elviteles termékek lesznek a legmenőbb kiegészítői egy városi, rohangálós outfitnek! Nem csak termékeket, hanem hangulatokat szeretnék nektek megmutatni (mint a nem elviteles Flore-nál). 

_dsc6374.jpg

Az elviteles csomagolást Góra Edina barátnőmmel terveztük. Edinát már ismerhetitek a karácsonyi ajándék dobozok kapcsán is. Az eddigi munkáimat összevetve (ugye marketing projektmenedzser és tanácsadó voltam a kávézó előtt) Edina az egyetlen grafikus, akinek a munkájával elégedett vagyok, úgyhogy bátran hallgattam a tanácsára, amikor azt mondta, hogy az első, nyitáskori arculatunk nem igazán fejezi ki, hogy milyen a Flore, úgyhogy tervezzük át! (Az első nem Edina munkája volt.) Edinával bartell alapon dolgozunk együtt, rengeteget segít nekem a grafikában, cserébe pedig mindenféle bölcs marketing tanácsokkal látom el a Lélekkapu és a most induló Shenmen vállalkozásával kapcsolatban. 

_dsc6399.jpg

Az elviteles csomagoláshoz szendvics szalagot, matricákat és a - szerintem - nagyon egyedi pohártartót terveztünk. Eredetileg ezt a pohártartót azért szerettem volna, hogy kényelmesebben tudjatok két kávét elvinni, de azán valamikor a tervezés közben ihletet kaptam és kitaláltam, hogy az lenne az igazán klassz, ha a szendvicseken kívül minden terméket ebbe csomagolnánk. Szandi (ha még nem ismeritek, a cukrászom) egyébként is több elviteles pohárdesszertet tervezett, úgyhogy a termékek is passzoltak az ötlethez. 

_dsc6366.jpg

Bevallom az ötlethez több inspirációt is lestem Pinterestről, de a végső forma, így hogy desszertekhez, salátákhoz is alkalmas, azt hiszem, hogy teljesen egyedi lett! A grafikai terv és kézzelfogható termék közt azért több nehézség is akadt. Az első nyomda, akivel dolgozni akartam, a legjobb szándékuk mellett sem tudta azt a menta színt produkálni, amit szerettem volna, így több színminta után Edina javaslatára másik nyomdát választottunk, ahol a szín tökéletes lett, de sajnos a pohártartón lévő perforáció nem sikerült. Mivel azt találtam ki, hogy kávét, pohárdesszertet, salátát, gyümölcssalátát, narancslevet is szeretnék nektek ebben a cuki táskaszerű tartóban adni, két különböző méretű "lyukat" kellett rávarázsolnunk. Azt találtuk ki, hogy a kisebbik átmérőjű kört kivágatjuk, a nagyobbat pedig csak perforáltatjuk, így bármilyen kombinációban kérhetitek az ételeket/kávét/narancslevet. Persze itt is akadt egy kis probléma:D A stancoló sajnos úgy készítette el a perforációt, hogy lehetetlen volt kiszedni a papír eltépése nélkül. Ez újabb kört jelentett a nyomdában, ahol végülis két apró módosítással sikerült megoldani a problémát! Juhuuu!

_dsc6414.jpg

A végleges pohártartó egyik oldala fehér, Flore logós, a másik oldala menta alapon tulipán mintás. Mindkét oldala használható, ha a logós oldala van kívül, akkor a tulipánok oldalról kandikálnak ki. A kisméretű kör alakú kivágás tökéletesen passzol a 2 és a 3 dl-es kávés poharakhoz, hosszú kávét, flat white-ot, doppiót, cappuccino-t, lattét tudtok ebben vinni, valamint a 2 dl-es narancslé, a kis méretű gyümölcssaláta és az elviteles poharas sajttál is tökéletesen elfér benne. Ha nagyobb méretű salátát, gyümölcssalátát, vagy 3-4 dl-es frissen facsart narancslevet kértek, akkor a perforáció mentén felhajtjuk a kis füleket és kényelmesen elfér benne a nagyobb pohár is. A fül résznél félig ki van vágva a papír, ezt itt csak egyszerűen behajtjuk és kész is a kis elviteles táska füle. 

Miután kaptam a nyomdától három olyan mintadarabot, amilyen a többi pohártartó is lesz, felkerestem Kollárik Ágnes fotóst, akit Dorothy's Fashionland blogger révén ismertem meg (1-2 hónapja együtt reggeliztek nálam). Kifejezetten outfit fotókkal szeretném nektek megmutatni a #floretogo projektet, Ági pedig Dóri képei alapján ebben biztos otthon van. 

_dsc6422.jpg

Sokat töprengtem, hogy mi legyen az elviteles fotózás "outfitem", de végül egy farmeres verziónál kötöttem ki. Ez a mellényt leszámítva pontosan olyan, mint amiben tényleg rohangálni szoktam a hétköznapokban. A farmert nemrég vettem a Zara-ban. Ez olyan mostanában menő "bokalengetős" fazon. Legalább nem kell felvarratni:D A mellényt még a tél végi leárazásokon lőttem szintén a Zara-ban féláron, de azóta még nem volt rajtam. Van egy ilyan parám, hogy a 163 centimmel nem feltétlen előnyös, de a fotókon jól mutat. A táskát néhány hete a parndorfi outletben találtam, a cipő Branch Shoes-os. Nem vagyok magassarkús típus, hétköznap mindig lapostalpú kényelmes cipőben rohangálok (olyan furcsa is lenne, ha ott kopácsolnék a padlón körömcipőben a kávézóban:D)

A fotókat a kávézó közelében, a vár felé sétálva készítettük. Gyakran járok erre, mert az első kerületi önkormányzat ügyfélszolgálata fent a várban van, sokszor kell a kávézó ügyeit intéznem itt. Ilyenkor nekem is nagyon jól jön, hogy gyorsan felkaphatok egy kávét és valami finom harapnivalót, amit akár menetközben is meg tudok enni. Ilyen finomságokat most már nem csak én kaphatok Szanditól és Krisztitől, hanem napokon belül ti is! Ha minden igaz, akkkor keddtől indul a #floretogo! 

 

Farmer és gyapjú mellény: Zara

Sneakers, bucket bag és póló: Michel Kors

Napszemüveg: Komono

Elviteles táska: Café Flore Matin et Soir

Fotó: Kollárik Ágnes

 

- Flore FELSZOLGÁLÓT keresek -

Sokan szoktátok tőlem kérdezni, hogy mi a legnehezebb a kávézó vezetésében és én ilyenkor a legtöbb esetben azt mondom, hogy a megfelelő munkatársak megtalálása és ha sikerült, akkor ennek az állapotnak a fenntartása. A nyitás előtt mindenki mondta nekem a környezetemben, hogy készüljek fel rá, hogy folyamatosan munkatársat fogok keresni ilyen, vagy olyan okból. Lesz, aki nem válik be, lesz aki kimegy külföldre, el kell küldenem, felmond. Tehát most újra töretlen lelkesedéssel keresem a Flore új barista felszolgálóját! 

img_1370.JPG

A FLORE-ban a helyed, ha: 

 • rendelkezel pultos, felszolgáló tapasztalattal
 • kedves vagy, szeretni fogod a vendégeim
 • pontosan érkezel munkába
 • rendben, tisztán tartod a munkakörnyezeted, vigyázol az eszközeimre
 • fel tudod venni a rendeléseket angolul, tudsz angolul válaszolni a vendégek kérdéseire 
 • a nyári pörgést bírod, de a téli kisebb forgalom mellett is meglátod a feladatot

(Előny: barista tapasztalat, végzettség, latte art, francia nyelv tudás.)

A leendő munkahelyed:

 • Franciás hangulatú kávézó, ahol reggel kávéznak, reggeliznek, este boroznak, pezsgőznek
 • Télen bent csak 4 asztalunk van, de nyáron 10 asztalos teraszt kell ellátni, akár teltházzal is
 • Specialty kávéval dolgozunk, helyben, cukrász süti a sütiket, meleg reggeliket és egyszerűbb fogásokat kínálunk ebédre és vacsorára
 • Kedves törzsvendégeink vannak, akik naponta járnak hozzánk

A feladatod:

 • vendégek kedves köszöntése, ételek-italok ajánlása, értékesítése
 • rendelésfelvétel, rendelés leadás a konyhának, felszolgálás
 • pultos feladatok: kávé italok, limonádék készítése és az alkoholos italok kimérése
 • asztalok leszedése, letörlése, mosogatás
 • kávégép tisztántartása, nap közbeni rend fenntartása, délutáni műszak esetén esti elpakolás, takarítás
 • saját pálya alapanyag készletének figyelése, alapanyag rendelések összeállítása

Munkarend:

 • Átlag havi 160-180 óra munka szezontól és forgalomtól függően, de jellemzően napi 8 órás munkarendben
 • Délelőttös, vagy délutános beosztás
 • Heti 5 munkanap, 2 szabadnap
 • Kezdés a sikeres próbanap (bejelentve-fizetve) után azonnal

Fizetés:

 • Fix órabér + borravaló

Ha úgy érzed, hogy hosszútávon is meg tudnál felelni az elvárásoknak és szeretnél egy kis csapatban, egy határozott koncepció mentén vezetett franciás kávézóban specialty kávéval dolgozni, részletes szakmai önéletrajzzal és pár soros motivációs e-maillel jelentkezz nálam (Tóth Flóra Emese) a cafeflorebudapest@gmail.com e-mail címen.

Flore x Nassfeld

Február közepén 6 teljes napot voltam távol a kávézótól! Ausztriában voltunk síelni a családommal és Ági barátnőmmel. Ági nagy mázlimra lelkes hobbi fotós, úgyhogy sok jó kép született, amit meg tudok nektek mutatni! img_1146.jpg

A síeléssel kapcsolatban nem voltak nagy várakozásaim. Tavaly volt először síléc a lábamon és akkor egyáltalán nem voltam oda a dologért. Most az indulás előtt még egy év távlatából sem értettem, hogy miért éri meg a sícipőben való vergődés, ezer réteg ruhában fülledés a pár perc siklásért...

img_1144.jpg

Szóval nem feltétlen voltam minden nap ilyen kicsattanóan boldog, mint ezen a képen, de a síelést leszámítva szuper volt:D Sikerült egy nagyon cuki kis családi apartmanházat találnunk (Landhaus KNURA). Szuper házias vacsi várt minket minden este, és klassz volt a reggeli is! Olyan házi bécsi kuglófot sütöttek a reggelihez, hogy nem tudtam betelni vele! Azt hiszem 3-at minden reggel megettem. Uppsz! Elkértük a receptet, úgyhogy hamarosan a kávézóban is lesz ilyen csoda kuglóf!

20170213_142721.jpg

Az első két nap az oktatáson vergődtünk és halálfélelemben csúsztunk le piros pályákon, de szerda délelőtt Ágival meglógtunk az oktatásról és felmentünk a hegyre fotózni. Ezt a síeléssel ellentétben imádtam! A síruhám nem túl fotóképes. A teljes szettet még a tavalyi síelés előtt vettük a Heavy Tools-ban és sajnos akkor, februárban már kicsit lerabolt volt a készlet, az én xs-es méretemben nem volt túl nagy választék, úgyhogy alul zöld, felül kék szettem lett.
fullsizerender_2.jpg

Bevallom nem éreztem magam túl csinosnak talpig színes síruhában, de egy előnye mindenképpen volt a tarka szettnek: a sulis csoportból az anyukák megkérdezték, hogy hányadikos vagyok, szóval 10 évet biztosan fiatalított rajtam:D

fullsizerender_3.jpg

Azért a fotózáshoz felkészültem másik szettel is, a kedvenc műbőr leggings-em is a síruha alá csempésztem, így csak kisebb feltűnést keltett, amikor a hegyen nekiláttam vetkőzni...De hát a jó képekért mindent:D
img_1423.jpg

A szállodában volt egy nagyon cuki foteles, kandallós lobbi rész is, itt tudtam egy kicsit intézkedni távolról is a laptopommal és az olykor felbukkanó wifi-vel. 

img_1456.jpg

A tulajdonos nagyon kedves volt, elmesélte, hogy korábban síoktató is volt és nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem a tréfálkozásra:) 

untitled-1_1.jpg

A reggelire nem lehetett panaszom. Házi készítésű péksütik, finom sajtok és az isteni kuglóf! (Mondjuk azért egy jó Flore croque madmoiselle-t semmi nem pótolhat!) Íme A KUGLÓF:

img_1121.JPG

Most is összefut a nyál a számban...A szállodából ez a kilátás fogadott minket a síelés után: 

img_1334.jpg

Elég sokat vergődtem a síelés miatt, de azért ez a kilátás elég klassz, így utólag belegondolva:) A síelés továbbra sem a kedvencem, én most is inkább a tengert, vízpartot szeretem, de a szép táj és az isteni kuglóf mindenért kárpótolt. 

Fotók: Wachsler Ágnes

Ruha: Heavy Tools

 

Florci Párizsban * első nap *

Most voltam harmadszorra Párizsban, de ez az utazás tejesen más hangulatú volt, mint az első kettő! Most kettesben a párommal voltunk 3 napra és annak ellenére, hogy mindketten elég betegek votunk, kicsit felnőttesebbre, bulizósabbra szabtuk a programot. 

Mire megérkeztünk a szállodába már farkas éhesek voltunk, ezért a szálloda bárjában kértünk gyorsan valami harapnivalót. Gondoltuk vicces lesz, ha kipróbáljuk, hogy milyen az itteni Croque monsieur és madame:) (Ugye a saját verziónkban a croque az egyik legnépszerűbb reggeli nálunk a kávézóban) Maga a kenyér nagyon lágy volt és finom, de a mirelit sültkrumplit azért nem telejsen értettem. Nálam nyert a mi croque-unk:) 

fullsizerender-23.jpg

A gyors uzsi után körbenéztünk a környéken. A szálloda az Opera és a Lafayette mellett volt, így ezutóbbi felé vettük az irányt. Az első párizsi egy napos utam során már jártam itt, de ezt nem lehet megunni! Külön épületben kapott helyet a gasztro rész, ahol Pierre Hermé-től a libamájon át a szarvasgombázóig minden van, ami szem szájnak ingere. Nyami! (Egy hete diétázom a karácsonyi és a párizsi kaja túra után:S)

img_0292_1.JPG

A butikok és maga az épület is elképesztő, bár a pasi részleg a nőihez képest kissé szegényes. A női részlegen viszont meg lehet csodálni az összes menő olasz és francia luxus márka aktuális kínálatát. (Vagy akár Fendi bundákat simogatni hosszú perceken keresztül:) Szégyenszemre engem az olasz Gucci ruhák és táskák nyűgöztek le. Egyszerűen gyönyörűek, tényleg! Szerelemes lettem beléjük! De ez egy igen plátói szerelem, mert ezek a cuccok - és a Lafayette-ben úgy nagyjából minden - a megfizethetetlen kategóriát jelentik, de azért jó gyönyörködni:) Az idei karácsonyi dekoráció a Lafayette-ben szerintem elég viccesre sikerült. Az óriási fehér papír fenyő mellett dróton mozgatott papír jegesmedvék lepték el a kirakatokat. Kicsit bizar látványt nyújtottak...

img_0287_3.JPG

A Lafayette-ben tett séta után csipkednünk kellett magunkat, mert foglalásunk volt egy, a szálloda által ajánlott étterembe. A szálloda közelében lévő Drouant Antoine Westermann 3 Michlein-csillagos séf étterme. Nem is volt rá panaszom!:) Az étterem kívül-belül nagyon zárt, alig lehetett észrevenni, hogy ott van. Van egy 4 előételes menü ajánlatuk, ezzel és osztrigával kezdtünk. A 4 előételes szettben volt libamáj ananásszal (???!!!), vadkacsa terrine, ráksaláta guacamole-lal és egy bundás halacska hagymás mártogatóssal. Egyöntetű véleményünk szerint ebből a szettből a libamáj és rákos guacamole volt a legtutibb. 

img_0493.JPG

Az osztrigám: 

img_0492.JPG

Főételnek Szent Jakab kagylót és tőkehalat kértünk. A kagyló zsniális volt! A hozzá kért párolt zöldségek viszont nem az én világom, úgyhogy rájártam a kedvesem édes burgonya püréjére:)

img_0491.JPG

Ezek után már dugig voltam, de nem bírtam desszert nélkül távozni, úgyhogy kértem egy pici csokis tart-ot, csoki sorbet-val. A csoki tart nem volt semmi extra, de az a sorbet! Uhhh, na az valami mennyei volt! Most ezekben a diétável súlytott napokban a gondolatba is beleborzongok!

img_0494.JPG

A vacsi után szerettünk volna kicsit belekóstolni a párizsi éjszakai életbe is, szintén a szálloda ajánlására mentünk el a Matignion-ba, ami legalább annyira eldugott, mint a Drouant. (Ez lenne itt a szokás a menő helyeknél?) Amikor kiszálltunk a taxiból azt hittük, hogy rossz helyen vagyunk, egy szimpla kihalt kis bisztrónak látszott az egész, a legkevésbé sem nyüzsgő bárnak. Amikor bementünk 2 modell kinézetű csaj felvilágosított minket, hogy az élet éjfél, hajnali egy után kezdődik a bárban, addig az étteremben iszogathatunk. (Ez itthon is így van, csak ennyire régen voltam bulizni?) Az étterem rész nagyon menő volt, bársony fotelkék, nagy csillárok, DJ, jó zene, és igazai franciák! Imádtam, hogy minden társaságról ordított, hogy helyi bulizó, laza franciák. Sajnos a betegség aznap este nagyon eluralkodott rajtam, úgyhogy nem bírtam kivárni, hogy a ráérős franciáknak is elérkezzen a party time, lekukkantottunk a bárba éjfél után, de még kihalt volt minden. Azt viszont így jól megfigyelhettem, hogy itt valami spéci asztafoglalás megy, minden asztalnál bekészített víz és pezsgő várt. (Pezsgőt is lehet foglalni? Nem lenne meglelpő, mert márciusban a Café de Flore-ban croissant foglaltam magamank:D)img_0495.JPG

Végülis egész sok mindent tudtunk az első fél napba is belezsúfolni, de a betegség így is jelentős hátráltató tényező volt. (És sajnos még azóta sem tudtam meggyógyulni:S) Legközelebb folytatom a második párizsi nappal! És Párizs továbbra is csodálatos!

Puszi

Flóra