Minden, ami Párizs

Café Flore

- Flore FELSZOLGÁLÓT keresek -

2017. március 04. - Café Flore

Sokan szoktátok tőlem kérdezni, hogy mi a legnehezebb a kávézó vezetésében és én ilyenkor a legtöbb esetben azt mondom, hogy a megfelelő munkatársak megtalálása és ha sikerült, akkor ennek az állapotnak a fenntartása. A nyitás előtt mindenki mondta nekem a környezetemben, hogy készüljek fel rá, hogy folyamatosan munkatársat fogok keresni ilyen, vagy olyan okból. Lesz, aki nem válik be, lesz aki kimegy külföldre, el kell küldenem, felmond. Tehát most újra töretlen lelkesedéssel keresem a Flore új barista felszolgálóját! 

img_1370.JPG

A FLORE-ban a helyed, ha: 

  • rendelkezel pultos, felszolgáló tapasztalattal
  • kedves vagy, szeretni fogod a vendégeim
  • pontosan érkezel munkába
  • rendben, tisztán tartod a munkakörnyezeted, vigyázol az eszközeimre
  • fel tudod venni a rendeléseket angolul, tudsz angolul válaszolni a vendégek kérdéseire 
  • a nyári pörgést bírod, de a téli kisebb forgalom mellett is meglátod a feladatot

(Előny: barista tapasztalat, végzettség, latte art, francia nyelv tudás.)

A leendő munkahelyed:

  • Franciás hangulatú kávézó, ahol reggel kávéznak, reggeliznek, este boroznak, pezsgőznek
  • Télen bent csak 4 asztalunk van, de nyáron 10 asztalos teraszt kell ellátni, akár teltházzal is
  • Specialty kávéval dolgozunk, helyben, cukrász süti a sütiket, meleg reggeliket és egyszerűbb fogásokat kínálunk ebédre és vacsorára
  • Kedves törzsvendégeink vannak, akik naponta járnak hozzánk

A feladatod:

  • vendégek kedves köszöntése, ételek-italok ajánlása, értékesítése
  • rendelésfelvétel, rendelés leadás a konyhának, felszolgálás
  • pultos feladatok: kávé italok, limonádék készítése és az alkoholos italok kimérése
  • asztalok leszedése, letörlése, mosogatás
  • kávégép tisztántartása, nap közbeni rend fenntartása, délutáni műszak esetén esti elpakolás, takarítás
  • saját pálya alapanyag készletének figyelése, alapanyag rendelések összeállítása

Munkarend:

  • Átlag havi 160-180 óra munka szezontól és forgalomtól függően, de jellemzően napi 8 órás munkarendben
  • Délelőttös, vagy délutános beosztás
  • Heti 5 munkanap, 2 szabadnap
  • Kezdés a sikeres próbanap (bejelentve-fizetve) után azonnal

Fizetés:

  • Fix órabér + borravaló

Ha úgy érzed, hogy hosszútávon is meg tudnál felelni az elvárásoknak és szeretnél egy kis csapatban, egy határozott koncepció mentén vezetett franciás kávézóban specialty kávéval dolgozni, részletes szakmai önéletrajzzal és pár soros motivációs e-maillel jelentkezz nálam (Tóth Flóra Emese) a cafeflorebudapest@gmail.com e-mail címen.

Flore x Nassfeld

Február közepén 6 teljes napot voltam távol a kávézótól! Ausztriában voltunk síelni a családommal és Ági barátnőmmel. Ági nagy mázlimra lelkes hobbi fotós, úgyhogy sok jó kép született, amit meg tudok nektek mutatni! img_1146.jpg

A síeléssel kapcsolatban nem voltak nagy várakozásaim. Tavaly volt először síléc a lábamon és akkor egyáltalán nem voltam oda a dologért. Most az indulás előtt még egy év távlatából sem értettem, hogy miért éri meg a sícipőben való vergődés, ezer réteg ruhában fülledés a pár perc siklásért...

img_1144.jpg

Szóval nem feltétlen voltam minden nap ilyen kicsattanóan boldog, mint ezen a képen, de a síelést leszámítva szuper volt:D Sikerült egy nagyon cuki kis családi apartmanházat találnunk (Landhaus KNURA). Szuper házias vacsi várt minket minden este, és klassz volt a reggeli is! Olyan házi bécsi kuglófot sütöttek a reggelihez, hogy nem tudtam betelni vele! Azt hiszem 3-at minden reggel megettem. Uppsz! Elkértük a receptet, úgyhogy hamarosan a kávézóban is lesz ilyen csoda kuglóf!

20170213_142721.jpg

Az első két nap az oktatáson vergődtünk és halálfélelemben csúsztunk le piros pályákon, de szerda délelőtt Ágival meglógtunk az oktatásról és felmentünk a hegyre fotózni. Ezt a síeléssel ellentétben imádtam! A síruhám nem túl fotóképes. A teljes szettet még a tavalyi síelés előtt vettük a Heavy Tools-ban és sajnos akkor, februárban már kicsit lerabolt volt a készlet, az én xs-es méretemben nem volt túl nagy választék, úgyhogy alul zöld, felül kék szettem lett.
fullsizerender_2.jpg

Bevallom nem éreztem magam túl csinosnak talpig színes síruhában, de egy előnye mindenképpen volt a tarka szettnek: a sulis csoportból az anyukák megkérdezték, hogy hányadikos vagyok, szóval 10 évet biztosan fiatalított rajtam:D

fullsizerender_3.jpg

Azért a fotózáshoz felkészültem másik szettel is, a kedvenc műbőr leggings-em is a síruha alá csempésztem, így csak kisebb feltűnést keltett, amikor a hegyen nekiláttam vetkőzni...De hát a jó képekért mindent:D
img_1423.jpg

A szállodában volt egy nagyon cuki foteles, kandallós lobbi rész is, itt tudtam egy kicsit intézkedni távolról is a laptopommal és az olykor felbukkanó wifi-vel. 

img_1456.jpg

A tulajdonos nagyon kedves volt, elmesélte, hogy korábban síoktató is volt és nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem a tréfálkozásra:) 

untitled-1_1.jpg

A reggelire nem lehetett panaszom. Házi készítésű péksütik, finom sajtok és az isteni kuglóf! (Mondjuk azért egy jó Flore croque madmoiselle-t semmi nem pótolhat!) Íme A KUGLÓF:

img_1121.JPG

Most is összefut a nyál a számban...A szállodából ez a kilátás fogadott minket a síelés után: 

img_1334.jpg

Elég sokat vergődtem a síelés miatt, de azért ez a kilátás elég klassz, így utólag belegondolva:) A síelés továbbra sem a kedvencem, én most is inkább a tengert, vízpartot szeretem, de a szép táj és az isteni kuglóf mindenért kárpótolt. 

Fotók: Wachsler Ágnes

Ruha: Heavy Tools

 

Florci Párizsban * első nap *

Most voltam harmadszorra Párizsban, de ez az utazás tejesen más hangulatú volt, mint az első kettő! Most kettesben a párommal voltunk 3 napra és annak ellenére, hogy mindketten elég betegek votunk, kicsit felnőttesebbre, bulizósabbra szabtuk a programot. 

Mire megérkeztünk a szállodába már farkas éhesek voltunk, ezért a szálloda bárjában kértünk gyorsan valami harapnivalót. Gondoltuk vicces lesz, ha kipróbáljuk, hogy milyen az itteni Croque monsieur és madame:) (Ugye a saját verziónkban a croque az egyik legnépszerűbb reggeli nálunk a kávézóban) Maga a kenyér nagyon lágy volt és finom, de a mirelit sültkrumplit azért nem telejsen értettem. Nálam nyert a mi croque-unk:) 

fullsizerender-23.jpg

A gyors uzsi után körbenéztünk a környéken. A szálloda az Opera és a Lafayette mellett volt, így ezutóbbi felé vettük az irányt. Az első párizsi egy napos utam során már jártam itt, de ezt nem lehet megunni! Külön épületben kapott helyet a gasztro rész, ahol Pierre Hermé-től a libamájon át a szarvasgombázóig minden van, ami szem szájnak ingere. Nyami! (Egy hete diétázom a karácsonyi és a párizsi kaja túra után:S)

img_0292_1.JPG

A butikok és maga az épület is elképesztő, bár a pasi részleg a nőihez képest kissé szegényes. A női részlegen viszont meg lehet csodálni az összes menő olasz és francia luxus márka aktuális kínálatát. (Vagy akár Fendi bundákat simogatni hosszú perceken keresztül:) Szégyenszemre engem az olasz Gucci ruhák és táskák nyűgöztek le. Egyszerűen gyönyörűek, tényleg! Szerelemes lettem beléjük! De ez egy igen plátói szerelem, mert ezek a cuccok - és a Lafayette-ben úgy nagyjából minden - a megfizethetetlen kategóriát jelentik, de azért jó gyönyörködni:) Az idei karácsonyi dekoráció a Lafayette-ben szerintem elég viccesre sikerült. Az óriási fehér papír fenyő mellett dróton mozgatott papír jegesmedvék lepték el a kirakatokat. Kicsit bizar látványt nyújtottak...

img_0287_3.JPG

A Lafayette-ben tett séta után csipkednünk kellett magunkat, mert foglalásunk volt egy, a szálloda által ajánlott étterembe. A szálloda közelében lévő Drouant Antoine Westermann 3 Michlein-csillagos séf étterme. Nem is volt rá panaszom!:) Az étterem kívül-belül nagyon zárt, alig lehetett észrevenni, hogy ott van. Van egy 4 előételes menü ajánlatuk, ezzel és osztrigával kezdtünk. A 4 előételes szettben volt libamáj ananásszal (???!!!), vadkacsa terrine, ráksaláta guacamole-lal és egy bundás halacska hagymás mártogatóssal. Egyöntetű véleményünk szerint ebből a szettből a libamáj és rákos guacamole volt a legtutibb. 

img_0493.JPG

Az osztrigám: 

img_0492.JPG

Főételnek Szent Jakab kagylót és tőkehalat kértünk. A kagyló zsniális volt! A hozzá kért párolt zöldségek viszont nem az én világom, úgyhogy rájártam a kedvesem édes burgonya püréjére:)

img_0491.JPG

Ezek után már dugig voltam, de nem bírtam desszert nélkül távozni, úgyhogy kértem egy pici csokis tart-ot, csoki sorbet-val. A csoki tart nem volt semmi extra, de az a sorbet! Uhhh, na az valami mennyei volt! Most ezekben a diétável súlytott napokban a gondolatba is beleborzongok!

img_0494.JPG

A vacsi után szerettünk volna kicsit belekóstolni a párizsi éjszakai életbe is, szintén a szálloda ajánlására mentünk el a Matignion-ba, ami legalább annyira eldugott, mint a Drouant. (Ez lenne itt a szokás a menő helyeknél?) Amikor kiszálltunk a taxiból azt hittük, hogy rossz helyen vagyunk, egy szimpla kihalt kis bisztrónak látszott az egész, a legkevésbé sem nyüzsgő bárnak. Amikor bementünk 2 modell kinézetű csaj felvilágosított minket, hogy az élet éjfél, hajnali egy után kezdődik a bárban, addig az étteremben iszogathatunk. (Ez itthon is így van, csak ennyire régen voltam bulizni?) Az étterem rész nagyon menő volt, bársony fotelkék, nagy csillárok, DJ, jó zene, és igazai franciák! Imádtam, hogy minden társaságról ordított, hogy helyi bulizó, laza franciák. Sajnos a betegség aznap este nagyon eluralkodott rajtam, úgyhogy nem bírtam kivárni, hogy a ráérős franciáknak is elérkezzen a party time, lekukkantottunk a bárba éjfél után, de még kihalt volt minden. Azt viszont így jól megfigyelhettem, hogy itt valami spéci asztafoglalás megy, minden asztalnál bekészített víz és pezsgő várt. (Pezsgőt is lehet foglalni? Nem lenne meglelpő, mert márciusban a Café de Flore-ban croissant foglaltam magamank:D)img_0495.JPG

Végülis egész sok mindent tudtunk az első fél napba is belezsúfolni, de a betegség így is jelentős hátráltató tényező volt. (És sajnos még azóta sem tudtam meggyógyulni:S) Legközelebb folytatom a második párizsi nappal! És Párizs továbbra is csodálatos!

Puszi

Flóra

 

 

Egy kis Flore ajándékba

Az az igazság, hogy annak ellenére, hogy már október óta tesztelgetjük a különböző kekszeket és tervezzük a díszcsomagolásokat, csak most a napokban ért meg teljesen a karácsonyi ajándék koncepció bennem. Az egyes termékeket, finomságokat már a múlthéten megmutattam nektek, most viszont leleplezem a karácsonyi dobozainkat is!

La Petite Flore doboz 

A legkisebb doboz egy apró ajándék a Párizst és finomságokat kedvelőknek (mint én:). Az Eiffel-tornyos díszdobozban 1 csomag házi mézeskalács, 1 üveg házi narancslekvár és 1 habcsók van. Természetesen minden finomságot mi készítünk a Flore-ban szorgos kis kezeinkkel! A mézeskalácsunk igazi klasszikus recept, a habcsókunk pedig menta-fehér színben, (ehető) arany csillámporral készül.

_dsc0738.jpg

La Petite Flore doboz - 2000 Ft

 

Flore Karácsony doboz

A Flore Karácsony dobozba minden karácsonyi finomságunkból csempésztem egy kicsit! A fehér-menta, arany Eiffel-tornyos díszcsomagolás 1 üveg popcornos sós karamellt, 1 üveg házi narancslekvárt, 1 csomag istenien ropogós csokis-havas kekszet és 1 menta-arany habcsókot rejt. Szerintem ez a tökéletes ajándék, ha valami szépet, valami finomat és kicsit franciásat szeretnél ajándékozni! Ha nem mi készítenénk, én tuti ilyenért zaklatnám a barátaim!:)

_dsc0736.jpg

Flore Karácsony doboz - 3790 Ft

 

Paradis de caramel

Ez a doboz igazi paradicsom a sós karamell rajongóknak! Az Eiffel-tornyos dobozban 2 üveg karácsonyi fűszerezésű és 2 üveg popcornos sós karamell várja, hogy megajándékozz vele valakit, aki szereti a franciás finomságokat. Sokan kérdezitek a kávézóban, hogy mivel kell enni a sós karamellt. Szerintem kiskanállal!

_dsc0746.jpg

Paradis de caramel - 6290 Ft

 

La grande surprise

A La grande surprise meglepetés dobozunkat azért találtam ki, mert a Facebook oldalon az egyik kedves követőm karácsonyi dobozt szeretett volna a finomság és Párizs imádó férjének, de nagyobb dobozra gondolt, mint a Flore Karácsony doboz, így hát terveztem egyet és szerintem másnak is jó ajándék lehet! Ebben a dobozban 1 üveg popcornos sós karamell, 1 üveg karácsonyi fűszerezésű sós karamell, 2 csomag csokis-keksz, 1 csomag mézeskalács, 1 csomag cukrosdió, 1 üveg narancslekvár, 1 Eiffel-torony mézeskalács és 1 habcsók várja, hogy a fa alá kerüljön. A finomságokat két dobozba, masnival összekötve adjuk át, mint a képen!

_dsc0748.JPG

La Grande Surprise doboz - 7500 Ft

A dobozokból néhányat előre elkészítünk, ezek korlátozott darabszámban rendelés nélkül is megvásárolhatóak a kávézóban, a többi dobozra december 17-ig előrendelést veszek fel a Facebook-on üzenetben. A visszaigazolt rendeléstől számítva legkorábban 3 napon belül átveheted a dobozokat, de későbbi időpontban is értük jöhetsz! A rendeléshez a teljes nevedre, a rendelni kívánt doboz nevére és darabszámára lesz szükségem, illetve kérlek írd meg azt is, hogy mikor jönnél a dobozokért! (Legkésőbb december 23-án estig vehetőek át a rendelések.)

Joyeux Noël!

Karácsonyi Flore finomságok és ajándékok

Az első Flore karácsonyra nem csak dekorációval, hanem apró, ajándéknak is tökéletes finomságokkal és a finomságokhoz való egyedi csomagolással készültünk. A karácsonyi csemegék csomagolását a dekorációhoz hasonlóan menta-fehér színben és mini arany Eiffel tornyokkal álmodtam meg. A kollekció termékeit Szandival közösen terveztük meg és véglegesítettük a franciás, párizsi hangulat és a nagymama legfinomabb házias sütije vonal mentén. Íme a karácsonyi ajándék kollekciónk minden részlettel, árakkal és rendelési információkkal: 

 

Caramel au beurre salé - Sós karamell popcornnal

Hatszögletű üvegbe zárt francia csoda! Én először Párizsban, egy Montmartre-i csokoládé boltban láttam és kóstoltam sós karamellt és azonnal beleszerettem ebbe az egyszerre édes és sós csodába! Már a nyitás előtt, a kínálat kialakításánál mondogattam Szandinak, hogy szeretnék majd ilyen üvegcsébe zárt finomságot, de akkor még nem került rá sor. Szerencsére Szandi is nagy híve az édes és sós párosításoknak, így ezzel kapcsolatban nagy volt köztünk az egyetértés:) 

img_9461.JPG

Sós karamell

150 gr - 1590 Ft

 

 

Karácsonyi sós karamell

A sós karamellt nem lehet megunni! A kevésbé extrém ízlésűeknek készítettünk egy karácsonyi fűszerezésű sós karamell variációt is. Ezen a finomságon nincs popcorn, helyette fahéjas, szegfűszeges titkos fűszerkeverékkel bolondítottuk meg. 

img_9541.JPG

Karácsonyi sós karamell

150 gr - 1590 Ft

 

 

Havas csokis keksz - Biscuit de neige

Az az igazság, hogy nagyon sokat kísérleteztünk a kekszekkel, szégyen, nem szégyen de a teszt időszakban több teszt keksz a kukában landolt, mert amivel nem vagyunk maradéktalanul elégedettek, az nem kerülhet ki. Ebben a dologban nem csak én vagyok a döntéshozó, Szandi kérlelhetetlen, ha ilyesmiről van szó. Mindenesetre innen nézve már értelmet nyert a sok próbálkozás, mert megtaláltuk azt a kekszet, ami egyszerre intenzíven csokoládés és közben annyira ropogós, amennyire egy keksznek lennie kell. Valamit tudhat ez a keksz, mert egyik este odáig vetemedtem, hogy egy csomaggal elcsentem magamnak a készletből... 

img_9451.JPG

Csokoládés havas keksz dióval

Hat darab közepes méretű keksz menta masnival celeofán csomagolásban - 100 gr - 690 ft

 

Mézeskalács - a klasszikus

Mézeskalács fronton a lehető legklasszikusabb, leghagyományosabb verziót szerettük volna a kávézóba. Ez az a dolog, aminél szerintem nem kell variálni. Legyen jó fűszeres és megfelelően puha. A szépen csomagolt mézeskalács egységcsomagokba díszítetlen mézik kerültek - szerintem így finomabb - de lesz ajándéknak való, egyesével csomagolt díszített mézeskalácsunk is! Ami a formákat illeti, van hagyományos és kevésbé karácsonyi formánk is. A csomagokban fenyőfa, szív, duci rénszarvas és egyedi tulipán - pont, mint a falon - forma kapott helyet, de a díszített mézeskalácsok közt Eiffel-torny is lesz!

img_9456.JPG

Mézeskalács Eiffel tornyos csomagolásban

100 gr - 890 ft

 

Menta és fehér habcsók arany csillámokkal

A Flore habcsókok természetesen fehér és menta színben készülnek és kis ehető arany csillámok borítják őket. Egy csomagban három nagyobb, vagy sok apró habcsókot találhatsz. Én dekorációnak is imádom! A kávézóban egy nagy tortatálra raktam ki őket. 

img_9458.JPG

Habcsók 

3 db nagy Eiffel-tornyos csomagolásban - 350 Ft

 

Karácsonyi narancslekvár

Én régebben nem is szerettem a lekvárokat, igazából a márciusi párizsi utam alatt szerettem meg ezeket a finomságokat. Az ottani kávézókban bevált menü a baguette, vagy croissant lekvárral, vajjal, vagy akár a tartine, vagyis a vajas kenyér lekvárral. Kint rengeteg iszonyatosan jó lekvárt kóstoltam. Köztük volt egy zseniális narancslekvár is, amiből otthonra (mármint a kinti szállásom) is beszereztem egy üveggel. A mi narancs lekvárunk nagyon egyszerű, három összetevős lekvár!

img_9462.JPG

Karácsonyi narancslekvár

80 gr - 590 Ft

 

 

Eiffel-linzer

Ahogyan az első karácsonyi posztban írtam, az idei karácsonyunk témája az Eiffel-torony. Imádom a tornyot és így karácsonykor végre kiélhetem ezt a szenvedélyem! Az Eiffel-linzer kekszeket egyesével, a derekukon menta masnival és menta alapon arany Eiffel-tornyos háttérrel csomagoltuk. Szerintem apró, kedves ajándéknak tökéletes!

img_9454.JPG

 

Eiffel linzer - 450 Ft

 

Cukros dió - édes ropogtatnivaló fehér liszt nélkül

Karácsonyi vásárokban lehet találkozni ezzel az isteni csemegével. Végtelenül egyszerű, két összetevős nassolnivaló, de nagyon finom és ezt azok is fogyaszthatják, akik a fehér liszttel készült finomságokat nem! Mi sima és fehéjas verzióban is elkészítettük. Egyelőre csak dióval, de lehet, hogy később mogyoróval, mandulával is kapható lesz!

img_9455.JPG

Cukros dió

100 gr - 650 ft 

 

Karácsony Párizsban - ehető Párizs

Ez a legkülönlegesebb és legcukibb ajándék ötletünk idén! Az egész valahonnan onnan indult, hogy Szandi egy kis mini ehető kertet szeretett volna készíteni a hatszögletű üvegbe. Aztán a kertből mini Párizs lett és szép lassan belesodortuk magunkat egy nagyon bonyolult, de imádnivaló munkába. Az a helyzet, hogy ha egyszer valamit a fejembe veszek, nehezen mondok le róla. Így történt, hogy átlátszó gömböket vettem, önthető szilikont kerestem, anyukám egyedi Eiffel-torony szilikon formát öntött nekünk, Szandi csokiból 6,5 centiméteres tornyokat öntött és az átlátszó gömbbe egy kis mini ehető karácsonyi Párizst varázsolt. Azt kell tudni erről a gömbbről, hogy a torony étcsokoládéból van, ehető csillámporral van lefújva, a "föld" és a "hó" is ehető. Így a gömbbön belül minden ehető, kivéve a kis fenyő ágat. A menta színű szalagnál fogva fel is akaszthatod, vagy tarthatod a hozzá tartozó műhóval bélelt Eiffel-tornyos ajándékdobozban. 

 img_9535.JPG

Gömb a műhóval bélelt dobozban:

img_9515_1.JPG

Karácsony Párizsban

Csokoládé Eiffel-torony ehető keksz és cukor ágyon, gömbbe zárva, műhóval bélelt Eiffel-tornyos ajándék dobozban

2590 Ft

img_9517.JPG

A Karácsony Párizsban gömb elkészítése nagyon macerás és lassú folyamat ezért ebből idén karácsonykor csak 50 darabot tudunk vállalni. Lesz pár kész darab, amire lehet csapni a kávézóban, a többi gömbre előrendeléssel lehet regisztrálni. 

 

Francia diós kalács és nagyi mákos sütije - Bejgli helyett

 

Karácsonykor a legtöbb cukrászdában különböző bejglikre lehet rendelést leadni. Szandival egyetértettünk abban, hogy a Flore-hoz nem illik a bejgli - én mondjuk nem is szeretem - , ezért nálunk dél-franciaországi diós kalácsot és Szandi nagyijának mákos sütijét lehet majd egészben rendelni a bejglihez hasonlóan.

img_9539.JPG

Francia diós kalács 

20 cm-es formában egészban - 1690 Ft

A kalács a kekszekkel ellentétben frissen jó, ezért ezt csak rendelésre fogjuk készíteni és csak egészben fogjuk árulni! 

 

Mindenféle hasznos információk:)

Ha 5 darab doboz válogatásnál többet szeretnél vásárolni, akkor e-mailben, a cafeflorebudapest@gmail.com címen, vagy a Café Flore Matin et Soir oldalon, üzenetben tudod leadni a rendelésed. A rendeléseket 3-4 napon belül átveheted a kávézóban (Hattyú utca 2.)

Érdemes a rendelésedet, akár már most leadni! Az utolsó rendeléseket legkésőbb december 17-én este 10 óráig add le, hogy biztosan a fa alatt legyen az ajándék! Karácsony előtti utolsó héten a boltban is extra mennyiséggel fogunk készülni a karácsonyi rohamra! 

 

Remélem, hogy velünk töltöd az első Flore karácsonyt!

 

 

#florekarácsony

Végre eljött kis Florci első karácsonya! Nagyon vártam már ezt az időszakot, mert úgy érzem, hogy kicsit a nyitás körüli hangulatot hozhatja el újra. Ugyanúgy készültünk a háttérben, ételeket teszteltünk, kóstoltunk Szandival, dekorációt terveztünk és kiviteleztünk Judittal és ugyanolyan ámuldozva érkeztek az első vendégek megnézni a karácsonyi dekorációt és kollekciót, mint a nyitáskor. Egy hete van nálunk karácsonyi időszámítás, de máris imádom! Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk és kezd egyre inkább meghitt, téli hangulat lenni nálunk. 

Az első karácsonyunkat menta-arany színben álmodtam meg, témának pedig az Eiffel-tornyot választottuk. (Ha jól emlékszem ez utóbbi Szandi ötlete volt, amire azonnal le is csaptam.) Az arculat tervezésekor is többször felmerült a torony mint szimbólum, mert én teljesen odavagyok érte, de nagyon féltem, hogy az egész túl direktnek fog hatni, ezért végül nem került bele az alap grafikai anyagokba. Viszont most végre kiélhettem magam! Karácsonyra három dologgal készültünk: karácsonyi finomságok, egyedi csomagolás és karácsonyi dekoráció. Elképzeltem egy téli Flore-t, ahol a kellemes forralt bor és mézeskalács illatot már a kávézó előtt az utcán is érezni lehet, halk karácsonyi jazz szól, be lehet kuckózni és közben roskadoznak a polcok a finomabbnál finomabb és szebbnél szebb karácsonyi ajándéknak való apróságoktól. Szeretném, ha idén hozzánk jönnétek karácsonyi ajándékokért és egy kis (párizsi) karácsonyi hangulatért is!

A karácsonyi grafikánkat kedves barátnőm, Góra Edina készítette. Edina grafikusként dolgozott, de már a Lélekkapu vállalkozása és a Csikung köti le az idejét, de szerencsére engem elvállalt:) Ami a csomagolást illeti három fő vonalon mozogtunk: matricák, ajándékdoboz és papírtáska. Edina három fajta matricát tervezett nekem. Két kör matricát és egy négyzeteset. Az indulás óta négyzetes matricánk volt, amivel nem voltam kibékülve, alig látszott a felirat és nem volt Flore-os, ezért most mindenképpen kör matricát szerettem volna. Az alap menta színünk maradt, amire Edinától egy absztrahált arany Eiffel tornyot kértem. Edina ezt még egy fehér kontúrral vette körbe és hogy harmonizáljon az arculattal a tulipánokból fehér hóesést varázsolt nekem. Imádom! 

45mm_kormatrica_latszati-page-001.jpg

Ebből a matricából két méret van, kicsi az üveges termékekre és nagy a kekszekre. A kör matrica mellett külön matricánk van a sós karamellre, egyrészt mert erre a hatszögletű üvegre nem passzolna a körmatrica, másrészt mert a sós karamell kitüntetett figyelmet kap a karácsonyi ajándéknak szánt finomságok között. A matrica mellett a csomagolásunk legcukibb eleme a menta-arany Eiffel tornyos doboz. Ha megtöltitek a dobozt három-négy termékkel, akkor ilyen szép csomagolást kaptok hozzá:

img_9450.JPG

A csomagolás tervezés mellett a dekoráció megtervezésével foglalkoztam. Ebben természetesen Judit volt a segítségemre. A nyitás előtti DIY-hoz hasonlóan most is szépen megterveztünk mindent előre, összeírtuk a feladatokat és a szükséges eszközöket és törekedtünk a szép, de költséghatékony megoldásokra. A hely szűke ellenére is ragaszkodtam hozzá, hogy legyen karácsonyfánk, mert bízom benne, hogy néhány törzsvendégünknek már kicsit a második otthona vagyunk, és otthon lennie kell karácsonyfának! Judit a tűlevelek hullása miatt rábeszélt a műfenyőre és bár imádom a Design Karácsony hófehér és havas, elképesztően dús fenyőit, nekem most kifejezetten egy kisebb és ritkább fenyő kellett a hely méretei miatt. A műfenyőt Judit egy plusz girlanddal és arany festék spray-vel dobta fel. Bár megbeszéltük, hogy arany díszek lesznek, mert így is van elég menta szín a kávézóban, azért én csak vettem 2 doboz menta karácsonyfadíszt is. Ezek arany gömbök társaságában mind a karácsonyfára kerültek. A benti hangulatról a karácsonyfa mellett a Judittól kölcsön kapott szörnyen cuki arany csizmácska, harang, szivecske és toboz díszek gondoskodnak. Ezeket vékony menta színű selyem szalagra kötöztük, majd nagy küzdelmek árán az íves álmennyezetre erősítettük az ablak előtt.

img_9345.JPG

A dekóra szánt röpke másfél nap alatt két koszorút is készítettünk szalma alapból és fenyőgirlandból, arany díszekkel és a Párizsból hozott arany Eiffel kulcstartókból. Hobbi boltban vásároltam néhány hungarocell őzikét (megacuki!). Ezeket arany csillámporral és menta festékkel Flore-osítottuk. Közben a teraszon is dolgoztunk. A ponyvatartó menta színű fém oszlopokat kétfajta fenyőgirlanndal vontuk be (költséghatékonyság kimaxolva, apa egy zsáknyi girlandot szerzett nekem piacról 2000 Ft-ért, imádom az ilyen zsákmányokat!), majd arany szalaggal és masnikkal díszítettük a girlandokat. A Cosmopolitan Blogger Day-en láttam, hogy egy óriási unikornis fejjel fényképezkedtek a bloggerek. Ez megihletett, úgyhogy megkérdeztem Juditot, hogy nem tudnánk-e ehhez hasonlót csinálni, csak Eiffel toronnyal. Judit faragott is nekem két nagy tornyot és egy tulipot habkartonból. A két tornyot lefújtuk aranyra, az egyikkel lehet fényképezkedni, a másikból adventi naptárat csináltunk. A karácsonyi dekoráció fontos eleme volt, hogy a kávégépet áttegyük a komódból átalakított pultról a hátsó falhoz, hiszen csak így tudjuk szépen megmutatni a termékeket. Ez végül az utolsó pillanatban sikerült is, úgyhogy most a gyönyörű Elektra kávégépet a másik oldaláról is megcsodálhatjátok! 

img_9273.JPG

Judit mellett Szekeres Réka, hihetetlenül ügyes krétarajzoló lány is segített a karácsonyi hangulat megteremtésében. Réka a bejárat melletti ablakra a matricánkhoz hasonló körbe zárt Eiffel tornyot rajzolt a hóesésként hulló tulipánokkal. Annyira szép ez az Eiffel torony, nem is akarom letörölni karácsony után sem! A középső ablakra egyfajta keretként játékosan dülöngélő mini Eiffel tornyokat kértem Rékától, míg a hátsó ablakfelületre a karácsonyi italok (forralt bor, forró csoki, tea és a karácsonyi ajándékok) feliratai kerültek. Réka a benti felírótáblákat is rendbe rakta, ugyanis a téli étlapunk már nem papíralapon van, hanem letörölhető táblán a falon. Ezeket a táblákat már én festettem le Judit spéci módszerével és a párom szögelte fel, de kicsit elszámoltuk magunkat a méricskélésnél, úgyhogy Judit helyre pofozta a tábla elrendezést (is:) A táblák tetejére masnik és szörnyen cuki vintage hangulatú régi fa karácsonyfadíszek is kerültek. Így már Flore-os! 

img_9466.JPG

A karácsonyi dekoráció és termékek alig egy hete kerültek ki, de én máris úgy érzem, hogy karácsonyi hangulat költözött a kávézóba. Sorra térnek vissza a nyári kedves törzsvendégeink és számomra meglepően sok olyan vendég érkezik hozzánk az utóbbi napokban, aki követte itt a blogon, vagy a Facbeook oldalon az átalakítást és most jött el személyesen is megnézni a helyet. Tényleg olyan ez a karácsony nekem, mint egy mini nyitás! És a karácsonyi hangulatot tovább fokozza, hogy tudom, hogy milyen sokat segített a párom, a családom, Judit és a munkatársaim abban, hogy minden szépen elkészüljön időre, úgy ahogy megálmodtam! Mi ez, ha nem igazi karácsonyi hangulat?

Váltsd valóra az álmaidat! (És közben élvezd is, ha sikerül!:)

Nyitottam egy picike franciás hangulatú kávézót és ezzel valóra vált az álmom! Azóta eltelt több, mint három hónap. Túl vagyunk az első nyarunkon és kóstolgatjuk az őszt, készülünk a karácsonyra. Mióta megnyitottunk nem volt időm hosszabb blogposztot írni, vagy egyáltalán végiggondolni, hogy mi történt. Most megteszem! Akkor is, ha esetleg nem lesz minden gondolatom habkönnyű és rózsaszín...

Nagyon hirtelen, szinte minden előzmény nélkül vált valósággá az álomkávézó. Idén év elején döntöttük el, hogy belevágunk. Februárban tervezgettem, márciusban már Párizsban voltam, májusban már a régi tapétát hámoztam le a falakról, júniusban pedig éjjel-nappal festettünk Judituval. Nem készültem erre évekig, nem sütöttem a kávézóban most kapható sütiket a barátaimnak és nem emlékszem olyasmire, hogy már gyerek koromban is erről álmodoztam volna. Szociológus diplomám van, marketing tanácsadóként dolgoztam. A diploma után másoddiplomás képzésre jártam PR kommunikáció szakon. A szakdolgozatomat az Édesem cukrászda, a Pékműhely pékség és a Chez Dodo Makaron Manufaktúra kommunikációjából írtam. Dóriékkal (Chez Dodo) 5 órás interjút készítettem. Meséltek a nyitásról, a nyitás körüli sikerekről. Magával ragadott a történet és azt gondoltam, hogy ilyet én is szeretnék. Ennyire lelkesedni valamiért, csinálni valamit, ami egészen a sajátom, ami szerelem projekt, csinálni valamit, ami ennyire sikeres lesz, amit ennyire szeretnek az emberek, valamit, ami igazán én vagyok. És hát milyen jó lenne, ha az emberek szeretnék, azt ami én vagyok, amit én találtam ki. Önmegvalósítás ezerrel:)

img_6665.JPG

Az átalakítás, felújítás egy nagyon izgalmas időszak volt. Nagyon élveztem, ahogy napról napra alakult át, szépült tulipánról tulipánra a kávézó. Édesapám gyűjtötte a porcelán csészéket, Judituval festettünk hétvégén, ünnepnapon, amennyit csak bírtunk. Napi 2 Pékműhelyes péksütin és kávén éltem. Festéket cipeltem, festővel veszekedtem, tulipánokat festettem, kétségbe estem, amikor a festés után kiderült, hogy fel kell szedni a padlót, taxival mentem parkettát venni (most sincs még jogsim) és posztoltam mindent. Megosztottam, megosztottuk veletek az összes felújítási, átalakítási munkálatot, a tervezett menüt, a tesztelt ételeket. És reagáltatok rá! Kérdeztetek, érkeztek a kommentek, like-ok! Iszonyatosan jól esett az érdeklődés. Épült, szépült a kávézó virtuális lenyomata. Lettek állandó aktív követők, arcok, nevek, akiket a Facebook-ról megjegyeztem. Már a legelején az volt a fejemben, hogy előre kell kommunikálni, hogy itt lesz valami. Ezt tanultam az Édesem történetéből, a Márk Szonjával készített interjúból. Ő 6 évig blogolt mielőtt cukrászdát nyitott. Nekem 3 hónapom volt olyan embereket gyűjteni, akiket érdekelhet az a kávézó, amit megálmodtam. Juditu ebben (is) rengeteget segített. A közös munka során napi szinten mutatta meg az oldalán a kávézót, rengeteg követőt és később vendéget hozott nekem. (Köszönöm!:) Azt szerettem volna, ha a szokásos “3 kép az átalakítási munkálatokról” kommunikáció helyett tényleg minden kulisszatitkot megosztanánk. Mindent láthattatok több, mint három hónapon keresztül. És ez bevált! A nyitó napra teljesült a célom, 3000 követő volt az oldalon! Egyetlen képet tettem fel aznap reggel, Nyitvaaaa! szöveggel. Több, mint 700 like érkezett a képre. Elképesztő számokat produkált az oldal hirdetés, kiemelés nélkül. Iszonyatosan boldog voltam és elégedett. Meg persze fáradt:)

img_7201_1.JPG

A nyitó nap előtti napon mindenki itt volt, hajnal 2-ig dolgoztunk. Iszonyatos rendetlenség és káosz volt. Az utolsó nap vettem meg a kinti hangulatgömböket, Judit még aranyra fújta az égősort, Szandi bekészítette a tésztákat, a lányok matricázták a poharakat. Aznap este 10-kor még azt állította a villanyszerelő, hogy nem tud egyszerre működni a sütő és a kávégép. Teljes őrület volt! Az IKEA-s fehér székekről, asztalokról kiderült, hogy nem csak kicsomagolni kell, hanem összeszerelni is. Mindenki, Peti, Melinda, Szandi, Barbi, Judit és a kedvesem a kávézóban szerelt, pakolt velem. Éjjel fél háromra értünk haza, még gyorsan hajat mostam, kivasaltam (szép legyek a nyitó reggelen), 5-ig aludtam, majd 6-ra lent voltunk a kávézóban és reggel 8-kor betoppant az első vendég! Hihetetlen volt! Roziék reggel 6-kor keltek, hogy elsők lehessenek és 2 héttel halasztották el a házassági évfordulójukat, hogy nálunk ünnepelhessék. Napközben még bírtuk az iramot, aztán estére eldurvult a helyzet. Szerveztem egy kis élő zenét a dobogóra és a barátokat, családot, ismerősöket is estére hívtuk. Fürtökben lógtak az emberek a kis téren, nem volt még vendéglátós szoftverünk, kis cetlikre írtuk a rendeléseket, vagy fejből nyomtuk. Nem voltak asztal számok, arcra próbáltuk megtalálni, hogy kinek mit viszünk ki. Élethalál harcot vívtunk 2 óra alvás után, de imádtam minden percét! Lassan megismertem a környéken lakó szomszédainkat, lettek törzsvendégeink, akik már hinyoznak, ha nem jönnek pár napig. Ugye, Kitti?:)

img_8798_1.JPG

Hihetetlen gyorsan teltek a napok, a hetek, a hónapok. Eleinte fel sem fogtam, hogy tényleg megnyitottunk. Álomszerű volt az egész. A felszolgálást, rohangálást, vendégekkel beszélgetést egyre inkább felcserélte a könyvelővel való egyeztetés, a számlák, bevételek, kiadások, jelenléti ívek, munkaórák adminisztrálása. Szinte rendszer nélkül indultunk el és ezt menetközben kellett és kell még ma is kockáról kockára hozzáépíteni. Rengeteg új dolgot kellett az elmúlt három hónapban megtanulnom a pénztárgép kezeléstől, a receptúra számoláson, árkalkuláción keresztül a HACCP irányelvekig és rengeteg dolog van, amit még mindig nem tudok. Meg kellett tanulnom kezelni a vendégek visszajelzéseit. Az induláskor mélyen hittem benne, hogy minden vendég visszajelzését nagyon komolyan kell venni, reagálni rá és megfontolni a javaslatokat. Lestem a Facebook értékeléseket és mindenkinek reagáltam. Tényleg nagyon komolyan vettem. És nagyon kiborultam mindegyik negatív értékeléstől. Voltak abszolút jogosak is. Nem voltunk ekkora tömegre felkészülve, lassú volt a kiszolgálás, sokszor egy ember vitte a teljes terasz kiszolgálást és pultozást, mert nem számítottam rá, hogy telt-házzal fogunk zakatolni a nyitástól. Felvettem új embereket, lett külön felszolgálónk és úgy éreztem javult a helyzet. Mégis voltak olyan visszajelzések, amire már egyszerűen nem tudtam reagálni sem. Este 11-kor még lefekvés előtt olvastam az éppen akkor beérkező értékelést és nem tudtam aludni. Érkeztek értékelések hetekkel a nálunk tett látogatás után is, amikor már teljesen más csapattal dolgoztunk. Nagyon nehéz volt lelkileg, hogy mindent megteszek, mindent megteszünk és mégsem elég és közben iszonyatosan igazságtalannak éreztem, hogy az elégedett boldog vendégeink egyszerűen jól érzik magukat és visszajárnak, jönnek, gratulálnak nekem, hogy milyen szép lett és sokkal kisebb százalékban értékelnek, mint azok, akik valamiért elégedetlenek. (félreértés ne essék, így is túlnyomó többségben voltak a pozitív értékelések) A Facebook értékeléseket nemrég letiltottam. Úgy éreztem, hogy nem fejezi ki a vendégeink valódi véleményét. Továbbra is kíváncsi vagyok a javaslatokra, de ezeket személyesen vagy Facebook üzenetben szeretném látni, nem egy 1-től 5-ig terjedő skálán osztályzat formájában.

img_7696.JPG

Az a helyzet, hogy nem minden rózsaszín, csillámporos, cuki menta-vanília színű. Ez az egész felelősséggel jár. Négy ember dolgozik nálam. Fizetést kell adnom. Értelmes munkát kell nekik adnom. Csapatot kell létrehoznom. Elküldeni azt, aki nem illik a csapatba és megtartani, aki jó csapattag, jó munkaerő. Nagyon szeretnék megfelelni. Megfelelni a családom, a párom (akkor is, ha azt állítja, hogy nincsenek elvárásai), a barátaim, a munkatársaim és a vendégeim elvárásainak. Szeretnék valami jót létrehozni. Nagyon szeretném jól csinálni és bizonyítani, hogy képes vagyok rá, meg tudom csinálni. Nagyon könnyen rá lehet erre csavarodni. Múlthéten szombaton délután helyettesítettem Kittit a pultban, Szandival voltunk együtt. Tudtunk egy kicsit beszélgetni. Azt mondta, hogy látszik rajtam, hogy nem élvezem, hogy kicsit elengedtem ezt az egészet, hogy nem vagyok boldog. Szanditól a szülinapomra egy gravírozott kulcstartót kaptam. A képen nem látszik, de az van ráírva, hogy "Váltsd valóra az álmaidat!"

img_6507_1.JPG

Rengeteg segítséget kaptam a páromtól és a családomtól a kávézóhoz. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen fiatalon megtehettem, amire hozzám hasonlóan még sokan vágynak. Ez egy óriási lehetőség és én nagyon, de nagyon szeretnék élni ezzel a lehetőséggel. És ezért nehezemre esett lazának lenni és egyszerűen felhőtlenül élvezni ezt az egészet. Elvesztem valahol a számok és a számlák között és közben elvesztettem az irányt. A kiadásokat számolgattam, amikor a vendégeimmel kellett volna beszélgetnem. A Facebook posztjaim kiüresedtek. Megvalósult a legnagyobb félelmem. Unalmas lettem. Feltettem, hogy mi az aznapi süti. Gyertek, finom. Ma ez sütöttük, gyertek, finom. Gyertek, gyertek. Az elején elindítottam egy történetet, amit heteken, hónapokon keresztül görgettem, ami érdekes volt, ami megmozgatta az embereket és aztán megnyitottunk, és vagy nem volt időm posztolni, mert tálcával a kezemben rohangáltam, vagy nem volt mit mondanom, mert a számlákat rakosgattam nagy halomba. De én nem akarok unalmas lenni és nem tudom elképzelni, hogy bármi mást csinálok, mint a Flore. Ez a szerelem gyerekem és együtt akarok vele megöregedni. Tele vagyok bizonytalanságokkal, kételyekkel, fele annyira sem vagyok magabiztos, mint amennyire ehhez kellene, de abban biztos vagyok, hogy ez nem csak egy vállalkozás, nem csak egy munka és még rengeteg lehetőség, ötlet, élmény, (siker)történet van ebben a helyben. Rengeteg ötletem van! Készülünk a karácsonyra, süteményekkel, kekszekkel, dekorációval, ajándékokkal! Ez lesz az első karácsonya kis Florcinak és remélem, hogy az ünnepi hangulat hamarosan beköltözik hozzánk, egyre kevesebbet kell a laptopom mögé bújnom, többet lehetek veletek (vendégekkel) és veletek (családommal), újra számíthattok rám (munkatársaim) és igyekszem majd újra elérhető lenni a barátaimnak, feltöltődni, mosolyogni és élvezni, hogy sok-sok segítséggel, de nekem valóra válhatott az álmom.

 

Kiadó még egy teljes munkaidős hely a Flore-ban!

Szeretném megtalálni azt a lelkes, mosolygós, ugyanakkor profi és hozzáértő felszolgáló - pultos - barista  munkatársam, akinek a segítségével a Flore-t egy nagyon barátságos és otthonos hellyé tudjuk varázsolni.

Amit tudnod kell:

Ez már a második kör a munkatárs keresésben. Az első körben sikerült megtalálnom az elhivatott cukrászom, az egyik lelkes teljes munkaidős felszolgáló és egy részmunkaidős felszolgáló munkatársam. Most pedig melléjük keresek még egy teljes munkaidős felszolgálót (pultos, baristát)

  1. A Café Flore egy kicsi, franciás hangulatú kávézó lesz, ahol a barátságos, kedves kiszolgálás alap. 
  2. Egyszerű, franciás menüvel fogunk dolgozni. 
  3. Reggel (7:30-kor) nyitunk és lesznek olyan napok, amikor kávézóhoz képest későn zárunk. Nem leszünk minden nap nyitva.
  4. Ismerned és szeretned kell a kávézó koncepcióját, mert olyan munkatársakat keresek, akik kifejezetten ilyen helyen szeretnének dolgozni. 
  5. Velem fogsz dolgozni, ami azt jelenti, hogy nem (csak) nekem, hanem velem dolgozol. Együtt, egy csapatban. Én is felveszem a kötényt, ha kell beállok a pultba, kávét készítek, kiszolgálok, közben pedig beszerzek, rohangálok, intézem, amit kell.
  6. Nyitás hamarosan, betanulás, munka azonnal!:)
  7. A nyitás előtti napokban beköltözünk a kávézóba, megtanuljuk, végigkóstoljuk a menüt! (Fizetett betanulási időszak, ha úgy tetszik) Azt akarom, hogy mindent tudjatok arról, amit kínálunk.

+1: A kávézó az első kerületben a Hattyú utcában van!

fullsizerender-19.jpg

 

Kedves, laza felszolgáló, barista

Olyan munkatársat keresek, aki a pultban fog dolgozni. Ő lesz az, aki segít nekem a pultban és kávét készít a csodálatos menta-vanília színű Elektra Barlume géppel, felveszi a rendelést és egyes előkészített fogásokat befejez. Olyan embert keresek, aki könnyedén el tud beszélgetni, viccelődni a vendégekkel, de közben pontosan végzi a munkáját. 

Ami az első hirdetéshez hasonlóan továbbra is maximálisan így van: "Hosszútávra tervezek, ha megtaláltam A CSAPATOM, nem szeretném cserélgetni az embereket. Amit én megtehetek, azt meg fogom tenni, annak érdekében, hogy jól érezzétek magatokat a Flore-ban, szeressétek, amit csináltok, mert ez érződni fog a munkánkon."

img_2193.JPG

Ha úgy érzed, hogy lelkesedni tudnál egy ilyen helyért, mint a Flore, jelentkezz a cafeflorebudapest@gmail.com címen! Rövid önéletrajzot, kb. tól-ig fizetési igényt és pár mondatos bemutatkozást szeretnék kérni. Mindenkinek vissza fogok jelezni! (Tanulva az első hirdetésre érkezett reakciókból, elmondom, hogy a fizetési igényt nem azért kérem, mert a legkisebb számot fogom keresni, azt írd, amivel tényleg elégedett lennél!)

+ Az első körben beérkezett önéletrajzokat újra át fogom nézni, hátha meglátok olyat, amit az első körben nem láttam a jelentkezésben. Igyekeztem az első körös jelentkezésekre mindre válaszolni, akkor is ha nemleges volt a válasz, bízom benne, hogy senki nem maradt ki!

Köszönöm!

Flore

Fotók: Videoomédia

Mit lehet majd enni a Flore-ban?

Enni jó. Enni jó és ezt akkor is tényként jelenthetjük ki, ha a mély filozófiai vitát, miszerint azért élünk, hogy együnk, vagy azért eszünk, hogy éljünk - egyelőre - eldöntetlenül hagyjuk. Enni annál jobb, minél jobban összevágnak a jó evést elősegítő körülmények, mint az éhség, (mert teletömött hassal leerőltetni még egy túrós palacsintát anyu kedvéért, utána pedig repedésig feszülő hassal szenvedni hazáig ismerős élmény) a kellemes környezet, ha vendéglátó helyen táplálja magát az ember akkor a jó kiszolgálás, kedvesség (a nagyi vasárnapi ebédjével, a húsleves, rántott csirke, házi süti kombóval úgysem versenyez semmi, egy étterem nem tudja belefőzni egy klasszikus egyszerű menübe az egész gyerekkorodat, de nem is ez a dolga, a kettő nem ugyanaz az élmény) az odafigyelés és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a jó koszt. Ad absurdum ezen utolsó tétel önmagában is teljesítheti a a jó evés előfeltételeit, de egyrészt ez ritka - mert kevés az olyan kis étterem, ahol lepattant körülmények között, billegő lábú asztaloknál, mindent belepő konyhaszagban mogorva kiszolgálással tesznek eléd valami felejthetetlent, mondom kevés, de ne zárjuk ki teljesen, vannak csodák, él még Rejtő Jenő, de azért az esetek 99%-ban tény, hogy ahol odafigyelnek a környezetre és a kiszolgálásra, ott nagyobb valószínűséggel figyelnek oda az étel minőségére is. (És most nem a csillogó fine dining éttermekre gondolok, nem, nem…) Másrészt a komplex élmény az igazi élmény.

13256099_1690420184543045_7266564187981388914_n.jpg

Hogy miért ez a hosszas bevezetés? A környezetet már ismeritek, napról napra figyelemmel követitek, hogy hogyan épül-szépül, tulipánosodik, berendeződik a kis mini kávézóm. Észre fogjátok venni, hogy innen már felgyorsulnak az események, pik-pak telepakoljuk az egészet bútorral, eszközzel - de azt még nem nagyon árultam el, hogy ha eljöttök hozzám mit kaphattok enni. Na ezt most bepótolom! Az italokról majd külön posztban, jövő héten. A koncepció, amit mindig mondok, hogy ez egy “franciás” kávézó. Nem francia, hanem franciás, a különbség pedig az, hogy nem szeretnék egy már Párizsban sem nagyon létező díszlet kávéházat. Én egy stílusában, hangulatában, az életérzésben francia ihletettségű helyet álmodtam meg, ahol ízig vérig francia ételek és italok is lesznek és ezekhez illeszkedő egyéb fogások is. Az alapanyagok túlnyomó többsége francia, vagy magyar kézműves termék. Minden ételt helyben, frissen állítunk elő. Lesz néhány alap fogás, ami mindig szerepelni fog az étlapon és mindig lesz néhány napi ajánlat is, amit felírunk a krétatáblára és ajánlunk a vendégeknek szóban. Nem ígérek hosszú étlapot, naponta úgy 8-10 különböző finomságot kínálunk, de azokat szeretnénk a lehető legmagasabb minőségben produkálni. Jó, sok a szöveg, jöjjön a lényeg:

13100901_1685751481676582_2762302329082259792_n.jpg

  • Baguette francia vajjal és 2 fajta lekvárral (Kapcsolcsikum lekvár a Balatonfelvidékről)
  • Tartine vajjal és egy fajta lekvárral (kenyér szelet a Pékműhelyből, kérésre még bármivel, ami a konyhán fellelhető)
  • Gyümölcsös magvas tartine alkalmanként változó feltéttel (Körtés diós tartine kecskesajttal, barackos-kéksajtos-balzsamecetes, Soupe des Cerices- édes cseresznyés, Pain Perdu vajon grillezett gyümölcsökkel (french toast)
  • Croissant, madeleine, financier, moelleux aux épices, fougasse, és különböző édes és sós tarte-ok,  más néven napi sütemények a készlet erejéig elvitelre is és TARTE TATIN! Imádom a párolt almák és a leveles, vagy éppen linzer tészta egyszerű párosítását!
  • Crocque monsieur
  • Napi omlett : Francia sajtos, zöldséges, vagy napi különleges omlett, kaviáros, szarvasgombás-sajtos
  • Napi szendvics, különféle beltartalommal Józsi (Pékműhely) csodás félbarna kenyeréből (sonkás, sajtos, majonézes, lazacos, tonhalas, etc) elvitelre is
  • Napi pástétom mindenféle zöldekkel, lekvárokkal, befőttekkel
  • Sajttál, francia és magyar sajtokkal, magvakkal, gyümölcsökkel, chutney-kkal
  • Napi saláta: laktató, dús salade composée-k, mint amilyeneket Párizsban ettem, saláták saját ötletből, illetve imádom Joanne Harris szakácskönyveit a Francia konyhát és a Francia piacot, csodás saláták vannak benne
  • francia tatár kaviárral és buggyantott tojással a Fény utcai Steakes fantasztikus bélszínjeiből
  • Lágy tojás csírákkal, koktél paradicsommal (Ilyet a Claus Petitdéjeuner-ben ettem Párizsban)
  • parmezános sült kolbász és véres hurka

13015154_1681786575406406_287932783859970092_n.jpg

Ezek és ezek variációi lesznek az étlapon kiegészítve mindazon fogásokkal, amiket szezonálisan és ötletszerűen éppen arra a hétre kitalálunk, vagy éppen meglátunk a piacon… Na, éhesek vagytok már?

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu